Egészség

2019.10.16. 10:18

Ne hagyd fájni! Irány a fogorvos!

Egyes felmérések szerint minden tizedik ember azért halogatja a fogorvosának felkeresését, mert fél a fájdalomtól. Pedig az utóbbi években a felhasznált technológiák és megoldások miatt szinte már fájdalommentesen kezelhetők a különféle száj- és fogbetegségek, így mindenképpen érdemes segítséget kérni a baj esetén.

Tooth Pain. Woman Feeling Tooth Pain. Closeup Of Beautiful Sad Girl Suffering From Strong Tooth Pain. Attractive Female Feeling Painful Toothache. Dental Health And Care Concept

Ha te is régóta tervezed egy kezdődő fogproblémád megoldását, de eddig még nem szántad rá magad a látogatásra, akkor olvasd el ezt a cikket! Megmutatjuk, hogy a fájdalomtól való félelem ma már nem lehet akadálya a kezelésnek.

Hogyan alakul ki a fogorvostól való félelem?

A fogorvosoktól való félelem teljesen természetes, hiszen az emberek több mint háromnegyede szorong valamilyen szinten, amikor fel kell keresnie a fogászatot. Még külön elnevezéseket is kapott ezt az állapot: odontofóbia vagy dentofóbia néven hivatkozik rá a szakirodalom.

Valószínűleg a legtöbben gyermekkorban szenvedtek el olyan élményt, ami aztán később kihat a felnőtt életükre. Ide tartozhat egy rossz emlékű kezelés, vagy csak egyszerűen az ismeretlentől való félelem, mely beégett az emlékekbe.

A kutatások szerint a dentofóbia ellen a fogorvos is sokat tehet. Egy barátságos kézfogás, rövid beszélgetés a kezelés előtt mind azt a célt szolgálja, hogy feloldódj, és ellazulj a székben ülve. Egyre több helyen szerelnek fel már tévét, de akár a zene is szólhat halkan, míg a fogaidon dolgoznak.

Magyarországon is terjedőben van a hipnózis alkalmazása, itt nem szemfényvesztésről van szó, hanem tudatos pszichológiáról. Ennek során még jobban elengeded a szorongásod, és akár kevesebb érzéstelenítő is elegendő lehet ugyanazon hatás eléréséhez. A fogorvosi szobát pedig sokkal felfrissültebben hagyhatod el, mely meg is gyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

Megoldás a fájdalom ellen: így dolgoznak a modern fogorvosok

A mai fogorvosok már a legújabb technológiát használják, és képzésükben ugyanolyan fontos szerepet kap a betegekkel való törődés és kommunikáció, mint a szakmai ismeretek elsajátítása. Ezek együttese garantálja, hogy szinte alig van jelen a fájdalom a fogászati kezelések során.

Természetesen te is megtehetsz mindent, hogy minél kevesebb kellemetlenség érjen. Ha az első tünetek jelentkezése után haladéktalanul felkeresed a fogorvost, akkor elkerülheted a fogad vagy az azt körülvevő terület komoly gyulladását. Így nemcsak a kezelésed lesz fájdalommentesebb, de a gyógyulásod is sokkal gyorsabbá válik.

A fogászati kezelés sem fáj

A fogászati kezelés során a szakember feltárja a problémák okait, és dönt a megfelelő kezelésről. Ha kisebb szuvasodásról vagy fogkőeltávolításról van szó, akkor még érzéstelenítés sem szükséges, ezek a folyamatok ugyanis csak kisebb kellemetlenséggel járnak.

Amennyiben komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor következhet a megfelelő terület érzéstelenítése. Ennek első lépéseként oda, ahova a tűt fogja szúrni, a fogorvos lidocain tartalmú krémet ken. A hatására a szád elzsibbad, és alig fogod érezni az injekció beadását. A kezelés során elvégzésre kerül az orvos által szükségesnek ítélt művelet, mely után el is hagyhatod a fogászatot. Az injekció helye néha kissé érzékeny marad, de 1-2 napon belül ez is elmúlik.

Más a helyzet, ha a fogad már menthetetlen, és ezért el kell távolítani. Ez egy drasztikusabb megoldás, melynek sokkal több idő kell a gyógyulására, és eközben néha fájdalomcsillapítót is kell szedned. Mégsem lehet halogatni, hiszen a menthetetlen fog környéke is elfertőződhet, és akár az állkapocsra, vagy a test más részeire is átterjedhet. Szövődményként sokkal komolyabb problémáid merülhetnek fel, mint a foghúzás.

A legjobb védekezés a megelőzés

Természetesen a legjobb védekezés, ha odafigyelsz a szájhigiéniádra, és rendszeresen részt veszel a fogászati szűréseken. 3-6 havonta javasolt felkeresned a fogorvosod még akkor is, ha nincs semmilyen panaszod. Ő átvizsgálja a szád, és nem csak a fogaid ellenőrzi, hanem az ínyed, a nyálkahártyát és más területeket is.

A rövid vizit végén megnyugodhatsz, hogy fogaid egészségesek, így újabb fél évig nem kell aggódnod a fogászati problémák miatt. Ha pedig a szűrővizsgálaton elváltozást találnak, akkor időben léphetsz a megfelelő kezelés érdekében, megelőzve a sokkal nagyobb problémákat. A fogorvostól való félelem tehát nem csak a fájós fogad kezelését hátráltatja, de az akár létfontosságú prevenciót is gátolja.

Keresd fel te is rendszeresen a fogorvosod, és kerüld el a komolyabb betegségek kialakulását!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!