SZON - PR cikk

2013.09.20. 13:13

Újabb uniós tőke a városoknak

Az uniós források teljes mértékű felhasználása mindannyiunk érdeke. Ezt szem előtt tartva a kormány úgy döntött, hogy újabb huszonöt esetben támogat funkcióbővítő és szociális célú városrehabilitációs pályázatokat az Észak-alföldi régióban, közel 9 milliárd forint értékben.

Az uniós források teljes mértékű felhasználása mindannyiunk érdeke. Ezt szem előtt tartva a kormány úgy döntött, hogy újabb huszonöt esetben támogat funkcióbővítő és szociális célú városrehabilitációs pályázatokat az Észak-alföldi régióban, közel 9 milliárd forint értékben.A szociális városrehabilitációs pályázatok esetében kilenc város 3,4 milliárd forint támogatást kap, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció esetében tizenhat város részesül 5,4 milliárd forint uniós támogatásban dr. Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjének tájékoztatása alapján.

A szociális típusú városrehabilitáció alapvető célja a települések leromlott vagy leszakadó városrészei esetében a negatív folyamatok megállítása és megfordítása. Ezeken a településrészeken az ott élők alacsonyabb társadalmi helyzetűek, foglalkoztatásuk mértéke, életkörülményeik általában nem érik el az országos átlagot, a településrész városi és közösségi funkciókkal való ellátottsága jellemzően alacsony szintű, és a városrész nem képes bekapcsolódni a település gazdasági-társadalmi vérkeringésébe. Egyes területeken koncentráltan jelentkeznek a munkanélküliségből, és a közbiztonság romlásából származó problémák.

A rehabilitáció célja, hogy a helyi lakosság életminősége és esélyei javuljanak, környezetük minőségi változáson menjen át.

A funkcióbővítő városrehabilitációs pályázat célja, hogy mind a helyi és vonzáskörzetben élő lakosság, mind pedig a befektetők, a turisták számára vonzó szolgáltató városközpontok alakuljanak ki, amelyek megfelelő szintű gazdasági-, kulturális-, közösségi-, turisztikai stb. szolgáltatásokat képesek biztosítani úgy, hogy ezáltal hozzájárulnak a munkahelyek bővüléséhez is. A fejlesztések eredményeként a hivatalos ügyek intézése is egyszerűbb lesz, járásközpontok, kormányablakok kialakításával. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően három új járási székhelyet hoznak létre Újfehértón, Nagykállón és Nyíradonyban és két új kormányablak is kialakításra kerül Hajdúböszörményben és Nyírbátorban.

A szociális városrehabilitációs pályázatok keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat város – Nagykálló,Nagyhalász, Nagyecsed, Ibrány, Kisvárda, Nyírmada - több mint 2,2 milliárd forint támogatást kap, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció esetében hét város – Kisvárda, Nagykálló, Nyírbátor, Csenger, Újfehértó, Záhony, Ibrány - részesül több mint 2,2 milliárd forint uniós támogatásban.

A 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forintnyi uniós forrásból, 7871 milliárd forint esetében született eddig támogatói döntés országosan.

A 2014-2020 közötti időszakban szintén jelentős forrás áll Magyarország rendelkezésére. A fejlesztések területei adottak, cél a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások fejlesztése, a közlekedés további fejlesztése, az energiahatékonyság növelése, a különböző innovációs beruházások támogatása, és végül, de nem utolsó sorban a szegénység elleni küzdelem. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a hat fejlesztési terület milyen súlyozást kap. A számitaszavam.hu weboldal létrehozásával lehetőséget teremtünk arra, hogy bárki javaslatot tegyen az egyes fejlesztési területek fontossági sorrendjének felállítására.

Mindenki szava számít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában