PR cikk

2019.06.21. 08:45

Megfelelő hőszigetelésű ajtóval a penész ellen

Sajnos a penész gyakori vendég a legtöbb otthonban. A rossz hőszigetelés, valamint a hőhidak kialakulása ideális környezetet teremt a penész számára, amire még ráteszünk egy lapáttal a főzéssel, a zuhanyozással és a lakásban kiteregetett ruhákkal.

A megoldás általában több lépésből áll: érdemes javítani a szigetelésen, a konyha és a fürdőszoba falát burkolhatjuk vályogvakolattal, ami magába szívja a nedvességet, valamint a nyílászárók cseréje is sokat segíthet.

Érdekes, hogy amikor a nyílászárók cseréje kerül szóba, akkor alapvetően mindenki az ablakokra gondol, pedig egy jó hőszigetelésű bejárati ajtó legalább annyira fontos.

Nem kell választania a biztonság és a páramentesség között

A bejárati ajtó kiválasztásánál az elsődleges szempont általában a biztonság. Valószínűleg Ön is olyan ajtót szeretne, ami kívül tartja a betolakodókat, ezért a fő kritériumok között szerepel a zárszerkezet milyensége, az ajtó vastagsága, vagy az, hogy rendelkezik-e extra acélborítással. Ez a hozzáállás részben érthető is, de érdemes egy lépéssel továbbmenni, és a hőszigetelésre, valamint a hőhídmentességre is gondolni.

Egy jó bejárati ajtó ugyanis remek hőszigetelő is egyben: télen nem engedi ki a meleget, nyáron pedig kizárja a forróságot. Emellett a megfelelő páratartalom szinten tartásában is szerepe van, vagyis áttételesen a penészesedés megakadályozásában. Persze önmagában a bejárattól nem várhatjuk a penész eltűnését, hiszen a páratartalom akár óráról órára változhat a lakásban vagy házban a tevékenységünktől függően.

Milyen a jó bejárati ajtó, és hogyan lehet kiválasztani?

Biztosan Ön is megfigyelte már, hogy mi történik zuhanyozás közben: a levegő szép lassan telítődik párával, ami egy pont után kicsapódik, és nedves réteggel vonja be a felületeket. Ez az úgynevezett harmatponti határértéknél következik be, amit három tényező befolyásol: a páratartalom, a levegő, illetve a vizsgált felület hőmérséklete.

Az Unisec szakemberei ezen érték meghatározása után optimalizálják az Ön bejárati ajtajának hőszigetelését, ami így véd a pára kicsapódása és a penész megjelenése ellen. Lehetőség van emellett a nem megfelelő hőszigetelésű keret cseréjére is egy hőhídmegszakítással rendelkező modellre, ez azonban nagyobb munkálatokkal jár, és egyáltalán nem biztos, hogy eredményre vezet. Hiszen a már említett tevékenységek miatt a páratartalom folyamatosan változik, és akár extrém módon is megnövekedhet.

Éppen ezért fontos, hogy mindig gondoskodjon az épület megfelelő párátlanításáról. Ezt megteheti rendszeres szellőztetéssel – ami egyébként sem árt –, és valamilyen páraelszívó vagy páramegkötő használatával. Családi házak esetén jól működhetnek a hőszivattyúk, amik nemcsak a fűtés, illetve a hűtés kérdését oldják meg, hanem ezen keresztül a penészesedést is meggátolják.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik