szon-sportoldal

2008.09.14. 20:29

Nyolcan folytatják a sakkasztaloknál

<p>Nyíregyháza - Pénteken megkezdődött a kieséses rendszerű Országos Sakkbajnokság Nyíregyházán, a Megyeháza dísztermében. A gyönyörű körülmények között zajló esemény a Megyei Sakkszövetség 50 éves évfordulójának tiszteletére kerül megrendezésre.</p>

Tizenöten indultak harcba a magyar felnőtt bajnoki címért.  Az első két hagyományos játszma után öt játékosnak sikerült megszerezni a  ovábbjutáshoz szükséges egy győzelmet. A verseny legnagyobb esélyesének tartott Almási Zoltán (Honvéd ASE) a második nap biztosította be továbbjutását, ugyanis az első játéknapon egy nagyon jó állást rontott döntetlenre Papp Gábor (ASE Paks) ellen. A második játszmában sötéttel az időzavarban sikerült túljátszani ellenfelét, akinek a gyenge királya okozta a vesztét.

A második kiemelt Gyimesi Zoltán (Csuti SK Zalaegerszeg) okozta a verseny eddigi legnagyobb meglepetését, mivel az első napi hosszú küzdelemben annyira erőltette jobb állását, hogy elvesztette azt. Ellenfele Kovács Gábor (Haladás VSE Szombathely) kihasználva esélyesebb ellenfele hibáját, mattot adott a fehér királynak. A második napon már nem engedte Gyimesinek, hogy kiénekelje a sajtot a szájából, fehérrel biztosan hozta a döntetlent, és ezzel 1,5-0,5-re nyert. A Horváthok csatájából (mindketten a Csuti SK Zalaegerszeg játékosai) Ádám örülhetett, mert az első nap egy nagyon bonyolult, de rosszabb állást sikerült döntetlenre kihozni Csaba ellen.

Az egyenlő erők küzdelmét az döntötte el Horváth Ádám javára, hogy a második napi partijukban egyenlő állásban Ádám szép taktikai motívummal gyalogelőnyre tett szert, amit gyönyörű technikával érvényesített. A negyedik eldőlt párosításban Cao Sang (MTK) nagy szerencsével jutott be a negyeddöntőbe Medvegy Zoltán (Aquaprofit Nagykanizsa) ellen.

Az első partijuk is látványos nagy csatát hozott, ahol mindketten álltak nyerésre, de a második játszma még hosszabb igazi gigászi küzdelemben dőlt el. Sötéttel Medvegy állt jobban, ám az időzavarban és a játszma legvégén is hibázott egyenlő állásban, ami a továbbjutásába került. Az ötödik továbbjutó Gonda László, aki játék nélkül jutott a második fordulóba.

A többi párharc döntetlennel zárult, tehát jöhettek a rapid és villám partik. A harmadik kiemelt Balogh Csaba (Aquaprofit Nagykanizsa) két viszonylag sima győzelemmel jutott túl a 25 perces rapid játszmákban, a mindenkire veszélyes Czebe Attila (Honvéd ASE) ellen. A másik két összecsapáson ismét döntetlen született. Jöhettek az 5 perces villám játszmák. Sax Gyulának (Csuti SK Zalaegerszeg) sötéttel sikerült begyűjteni a teljes egységet Grószpéter Attila (ASE Paks) ellen az első partiban.

A másodikban mindketten leestek, így 3,5-2,5-es összesítéssel a zalaiak versenyzője jutott közelebb a bajnoki álmokhoz. Az utolsó párharc a végletekig kiélezett volt, ugyanis a két játékos között az utolsó, mindent eldöntő úgynevezett „hirtelen halálos” játszma döntött, ahol az egyik félnek 6 perce van és világos színnel játszik, és mindenképpen nyernie kell a továbbjutáshoz, a másik félnek csak 5 perc áll rendelkezésre sötéttel, de elég a döntetlen a párharc megnyeréséhez.

Ruck Róbertnek (Csuti SK Zalaegerszeg) és a fiatal paksi versenyzőnek Szabó Krisztiánnak az összes játszmájuk döntetlennel végződött. A továbbjutást az döntötte el, hogy Rucknak kedvezett a szerencse és ő választhatta a sötét színt.

Hétfőtől szerdáig már az elődöntőbe jutás a tét, ahol a következő párosítások lesznek: Almási-Cao, Balogh Cs.-Sax, Horváth Á.-Kovács G. és Gonda-Ruck.

Hétfőn és kedden 16.00 órakor kezdődnek a hosszú partik, szerdán 10.00 órakor indulnak a gyorsított játszmák, amelyre szívesen várjuk az érdeklődő és sakkszerető közönséget.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!