szon-sportoldal

2011.07.06. 14:08

Nem kerül „pult alá” a megspórolt pénz

A januári baktalórántházi megbeszélés is kellett ahhoz, hogy kedvezményekben részesüljenek az amatőr csapatok. 

A januári baktalórántházi megbeszélés is kellett ahhoz, hogy kedvezményekben részesüljenek az amatőr csapatok. Nem voltak szomorúak az amatőr futballcsapatok képviselői a bejelentéstől, miszerint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a társasági adó kedvezményből hozzá befutó támogatás miatt elengedi a versenykiírásban meghatározott díjak (nevezési, játékendélyre fordítandó, játékvezetői, pályahitelesítési) nagyobb részét, egész pontosan nyolcvan százalékát.

A diplomáciai sikert (nyugodtan nevezhetjük ennek, hiszen a csapatok elég rég óta kampányolnak a díjcsökkentés mellett) megyénkben magukénak érezhetik, hiszen a Baktalórántháza VSE kezdeményezésére a télen az NB III. Tisza-csoportban szereplő klubok képviselői kezdték el ütni leghamarabb a vasat.

– Nagyon örülünk, hogy így alakult, már csak azért is, mert valóban úgy érezzük: nem kis szerepünk volt a díjcsökkentés elérésében – mondta Kozma Attila, a Baktalórántháza VSE elnöke, aki januárban tető alá hozta az ominózus megbeszélést. – Az akkor készült jegyzőkönyvet, ha úgy tetszik, petíciót eljuttattuk az amatőr bizottságtól kezdve az MLSZ elnökségén át mindenkihez, és boldogok vagyunk, hogy nyitott fülekre és cselekvő kezekre talált a kezdeményezésünk. Miként annak is, hogy a jelenlegi kormány nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatja a sportot.

Megspórolt forintok

Az amatőr csapatok tehát lélegzethez és nem mellesleg jókora megtakarításhoz jutottak. Mire célszerű fordítani az így megspórolt összeget?

– Az NB III-as csapatok esetében több százezer forintról van szó – vallott színt Kozma Attila. – Ami bennünket érint, nehogy azt higgye bárki is, hogy ezt a pénzt „pult alatti” kifizetésekre akarjuk felhasználni, szeretnénk többet költeni a létesítményfejlesztésre és az utánpótlásunkra is. Utóbbi téren eddig sem álltunk rosszul, hiszen a tavaszi szezonban bemutatkozott, egyaránt tizenhat esztendős Fábri Zoltánt gólt is szerzett, Simon Dániel pedig gólpasszt adott. A változások azonban az alacsonyabb osztályú csapatoknál is éreztetik majd jótékony hatásukat, a megyei szövetség elnökségi tagjaként őszintén bízom benne, megszakad az a folymaat, hogy sorra dobják be a törülközőt a csapatok, és a kisebb települések is vállalni tudják a megyei harmad- vagy akár a másodosztályú szereplést is. Úgy gondolom, minden településen van olyan vállalkozó, aki szereti a futballt, és ők a társasági adójuk révén tudják majd támogatni a csapatukat. A játékosok számát pedig a Bozsik-program újjáélesztése is növelheti miként a mindennapi testnevelés is sokat javíthat a gyerekek sporthoz, így a labdarúgáshoz való viszonyán.

Marics Gábor visszatért

Ha már a baktalórántházi elnökkel beszélgettünk, nem hagyhattuk ki, hogy a csapattal kapcsolatos nyári változásokról is érdeklődjünk. Nos, két esztendőnyi távollét után visszatér Tiszakanyárról a 22 esztendős Marics Gábor, aki két korábbi társával már nem találkozhat az öltözőben: Török István megegyezés hiányában távozik (a hírek szerint Cigándra), Rakóczi Zsolt kölcsönadásától pedig nem zárkózik el a klubvezetés.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!