szon-sportoldal

2013.03.06. 12:37

Dávidból lehetnek Góliátok

Nyírbátor - Nagy a várakozás az NB III-as szezont nyitó Nyírbátor–Várda SE-meccs előtt.

Nyírbátor - Nagy a várakozás az NB III-as szezont nyitó Nyírbátor–Várda SE-meccs előtt.

Harmadik éve tart a közvetlen rivalizálás a nyírbátori és a kisvárdai futballcsapat között. A felek különcsatája még a megyei I. osztályban kezdődött, ahonnan mindketten felkerültek az NB III-ba – a Várda SE bajnokként, a Nyírbátor második helyezettként, felkérésre. A harmadosztályú küzdelemsorozat tavalyi évadában sokáig fej fej mellett haladtak, mígnem a hosszú veretlenségi sorozatba belekezdő, a szériát azóta is építgető kisvárdaiak robbantottak, és megszerezték az aranyérmet a végül újra második bátoriak előtt.

A versenyfutás az aktuális bajnoki évre is érvényes, a tavaszi szezont a Várda SE várja a tabella tetejéről, hét ponttal megelőzve a harmadik pozícióban székelő bátoriakat. Miként két éve, ezúttal is Nyírbátorban vívják egymással a tavasz nyitómeccsét a felek – nem kis várakozás közepette.

Közös a múltjuk, más a jelenük

A csapatokban sok régi ismerős, egykori csapattárs néz majd egymással farkasszemet. Mint például a nyírbátori Nagy Dávid és a kisvárdai Oláh Dávid, akiknek nemcsak a keresztnevük közös, hanem pályafutásuk korábbi állomásai is: mindketten a Nyírsuliban pallérozódtak, az U19-es korosztályban csapattársak voltak, még a huszat sem töltötték be, amikor 2008 tavaszán a Nyíregyháza Spartacus színeiben bemutatkoztak az élvonalban (épp a jelenlegi várdai edző, Révész Attila irányítása mellett), miközben a Szpari NB III-as ligacsapatában, majd fél évig a hajdúböszörményi NB II-es alakulatban is „boldogították” egymást. Közös még bennük, hogy mindketten felsőoktatási tanulmányokat folytatnak: a nyírbátori csatár a Debreceni Egyetem közgazdaságtudományi karán végzős hallgató, a kisvárdai bekk pedig a Nyíregyházi Főiskola testnevelésszakos mesterképzését végzi.

– Nyugodtan mondhatom, hogy baráti viszonyt ápolok Nagy Dáviddal – mondta druszájáról Oláh Dávid –, de a szombati meccsen az lesz a feladatom, hogy minél kevesebbszer érjen labdába. Eredeti posztom szerint védekező középpályás vagyok, de a télen történt változások után úgy tűnik, hogy ezúttal a védelemben jut számomra hely, így a rangadón biztos, hogy gyakran találkozok majd a bátoriak támadójával. Hosszú volt a bajnoki szünet, különösen számomra, hiszen térdsérülés miatt az ősz utolsó három fellépését kénytelen voltam kihagyni. Csapattársaim nevében is mondhatom, hogy nagyon várjuk a bajnoki rajtot, hiszen a meccsek jelentik az ünnepet.

– Nem tudom megcáfolni Oláh Dávid szavait, valóban jó a viszonyunk – adott megerősítést a nyírbátori futballista. – Csapathirdetés nálunk még nem volt, de bízom benne, hogy a felkészülés során sikerült meggyőznöm Fogarasi Zoltán edzőt arról, hogy helyem van a kezdő tizenegyben. Ha így lesz, akkor pénteken már személyre szabottan tudni fogom a feladatomat, és persze a korábbi tapasztalataimat is felhasználom azügyben, hogy Dávid ellen mi lehet a nyerő.

A csapatok mindenesetre nem hivatkozhatnak idény eleji formára, hiszen fejest ugranak a rangadókba – és ez nemcsak a szombati Bátor–Várda meccsre igaz.

– Vannak olyan csapatok, amelyeknek kell egy-két felhozó jellegű meccs, hogy a rangadókra készek legyenek, úgy érzem, számunkra jól jött, hogy a Kisvárda ellen kezdünk – mondta Nagy Dávid. – Egyrészt a két város rivalizálása és a csapatok bajnokságbeli céljai miatt sem baj, hogy ekkora rangadóval indul az idény. Nagy a várakozás, bízom benne, hogy szépszámú közönség buzdítja majd a csapatokat. Valóban, az első hat forduló után eldőlhet, hogy milyen célokért is futballozhatunk a továbbiakban, hiszen a tavasz első felében letudjuk az előttünk és a mögöttünk álló két-két csapat elleni meccsünket. Bízom benne, hogy azok után is reális esélyünk lesz az első-második hely megszerzésére.

Szépek az emlékek

– Úgy alakult, hogy az első négy fordulóban játszunk a minket követő négy csapattal – így Oláh Dávid. – Ha ezekből a meccsekből úgy jövünk ki, mint az ősszel, amikor három győzelem és egy döntetlen volt a mérlegünk, akkor nagyot lépünk a bajnoki cím felé. Hogy lehet-e a mostani sorozatban a nyírbátori az egyetlen döntetlen? Maradjunk annyiban, jobban kiegyeznék a 2011 őszi forgatókönyvvel, amikor a fejes gólommal sikerült elhoznunk a három pontot Bátorból, úgy, hogy több mint egy félidőn át emberhátrányban futballoztunk. Akkor meglepetésnek számított a győzelmünk, és ha meg kell nevezni egy meccset, amely fordulópontot jelentett a csapat tavalyi szereplésében, akkor ez volt az. Bízom benne, hogy most hasonló fordulat nem áll be a két csapat versenyfutásában.

Egy valami azért biztosnak tűnik: a két Dávid közül szombaton csak az egyikből lehet Góliát!

Szemtől szemben

Bajnoki év Nyírbátorban

Kisvárdán Nyírbátori helyezés

Várdai helyezés

2009/10 (megyei I.) 1–1 0–1

3. 15.

2010/11 (megyei I.) 1–1 2–2

2. 1.

2011/12 (NB III.:) 0–1 2–1

2. 1.

2012/13 (NB III.) ? 2–0

3. 1.

Megjegyzés: Az eredmények az otthon játszó csapatok szempontjából értendőek. A helyezéseknél az első három esetben a bajnoki végeredményt, a most futó bajnokságban a jelenlegi pozíciót tüntettük fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!