szon-sportoldal

2016.09.07. 13:54

Irtó nagy sikert, melyért ordítani is kellett

Nyíregyháza - A Nyíregyházáról indult edző, Jakab Máté is stábtag volt az Európa-bajnok női 3X3-as válogatottban.

Nyíregyháza - A Nyíregyházáról indult edző, Jakab Máté is stábtag volt az Európa-bajnok női 3X3-as válogatottban.

Magyar Európa-bajnoki cím kosárlabdában? Elmúltak már azok az idők, hogy ennek realitása legyen! És mégis! Bukarestből Eb-arannyal térhetett haza a magyar női válogatott. Ugyan nem a sportág klasszikus öt az öt elleni változatában, hanem az egyre inkább fejlődő 3X3-ban, vagyis a három a három elleni, egypalánkos játékban.

A csapatot alkotó Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Szabó Petra, Theodoreán Alexandra négyesben ugyan nincs szabolcsi vonatkozás, annál inkább a szakmai stábban. Károlyi Andrea szövetségi edző munkáját ugyanis a nyíregyházi származású Jakab Máté segítette, aki 25 éves kora ellenére már komoly edzői nacionáléval bír, hiszen két-két évig volt a magyar „nagypályás” válogatott és a győri klubcsapat másodedzője, azok után, hogy a tréneri szakma első lépéseit itthon, majd a Vasas Akadémiánál fiúvonalon, utánpótlásfronton tette meg.

– Az Andorrában vívott selejtező során úgy voltunk vele, hogy valahogy jussunk ki a bukaresti tizenkettes döntőbe, ahol aztán meccsről meccsre közeledtünk a nagy álom megvalósulása felé – elevenítette fel a történteket Jakab Máté. – Rajtam kívül senki nem gondolta, hogy érem is lehet belőle, de amikor a csoportmeccsek során legyőztük a románokat, akkor már mindenkinek felcsillant a szeme.

A helyszín egy hatalmas bevásárlóközpont volt, ahol nagy érdeklődés és jó hangulat mellett kosarazhattak a csapatok. A magyar hölgyek a csoportjuk megnyerése után úgy meneteltek el a döntőig, hogy legyőzték a címvédő oroszokat is, majd „visszakapva” a románokat a fináléban másodjára is felülmúlták a házigazdát.

– Világszerte egyre komolyabban veszik a sportág ezen változatát, a hazai szövetségtől mi is minden feltételt megkaptunk az eredményes szerepléshez, a nyáron hat hetet készülhettünk együtt – árulta el Jakab Máté, akinek a napi munka mellett az ellenfelek feltérképezése is osztályrészül jutott. – Úgy beszélnek a 3X3-as játékról, mint az olimpiai programba pályázó sportágról, jövőre döntenek az esetleges tokiói csatlakozásról. A bukaresti is afféle vizsgamunka volt, a játékosok pulzusmérőt is viseltek a meccseken, hogy bizonyíthassák a szakági vezetők az olimpiai bizottság felé: igen komoly erőkifejtésnek vannak kitéve. És ugyan a játékosok most még a sportág klasszikus változatából kerülnek ki, az a törekvés, hogy éppúgy váljon el a játék az anyasportágától, mint a strandröplabda a röplabdától vagy a futsal a labdarúgástól.

A teniszhez is van némi hasonlóság, hiszen az edzők éppúgy nem lehetnek ott a tanítványok mellett, mint a világ legnépszerűbb egyéni sportágában. Mit lehet a meccsek között tenni?

– Valóban, a játékosok maguk döntenek a cserékről, ők kérnek időt, és nem lehet odamenni hozzájuk tanácsot adni – beszélt a különös helyzetről Jakab Máté. – A meccsek alatt mi is átváltozunk szurkolóvá, én is végig üvöltöttem, mint a fába szorult féreg. A bajnoki címet jelentő kosár megszerzése után pedig különösen.

Jakab Máté nem ünnepelhette túl a sikert, hiszen már a hazaérkezés napjának délutánján edzést tartott – mint a MAFC NB I A csoportos férficsapatának olykor főedzői jogokkal is felruházott másodtrénere...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!