Uncategorized

2011.10.20. 17:32

Önkormányzati biztost neveztek ki a Miskolci Nemzeti Színházhoz

Miskolc, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Önkormányzati biztost neveztek ki a Miskolci Nemzeti Színházhoz - erről csütörtökön, zárt ülésen döntött Miskolc közgyűlése.

Miskolc, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - Önkormányzati biztost neveztek ki a Miskolci Nemzeti Színházhoz - erről csütörtökön, zárt ülésen döntött Miskolc közgyűlése.

Az MTI érdeklődésére Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester írásban azt közölte, hogy a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója továbbra is Halasi Imre. Az önkormányzati biztos "gazdasági szempontból támogatja a színház munkáját", a színház előre eltervezett évadtervét, művészeti koncepcióját sem az önkormányzat, sem a kinevezett biztos nem módosítja.

A döntés hátteréről Kriza Ákos azt írta, hogy a Miskolci Nemzeti Színháztól - mint minden önkormányzati fenntartású intézménytől - az önkormányzat havonta kötelezően bekéri az intézmény gazdálkodásáról szóló beszámolót. A színház költségvetésének szeptember végéig teljesített adatai az intézmény gazdasági helyzetének jelentős romlását mutatják. Ilyen esetben az államháztartásról szóló törvény, illetve az önkormányzat 2011. évi költségvetésének megállapításáról szóló rendelete értelmében a közgyűlésnek joga van önkormányzati biztost kirendelni az intézménybe.

Az önkormányzati biztos kilétéről Kriza Ákos nem kívánt nyilatkozni.

Halasi Imre, a teátrum igazgatója a döntés után az MTI-nek elmondta: szerdán magához rendelte a polgármester és arról tájékoztatta, hogy a színházban zajló revízió részadatai szerint a színház gazdálkodása veszélyben van, így indokoltnak tartják önkormányzati biztos kinevezését.

Ezeket az adatokat - mint megjegyezte - szerette volna ő is megismerni, de azt a választ kapta, hogy erre csak a vizsgálat lezárulta után lesz lehetősége.

Halasi Imre beszámolója szerint a beszélgetésen szó esett arról is, hogy bár igazgatói szerződése 2012 végéig szól, az önkormányzat azt szeretné, ha a színházi szezon végével, azaz már jövő júniusban távozna, mert a város koncepciója szerint ki akarják írni az igazgatói posztra a pályázatot.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elé került határozati javaslat indoklása véleménye szerint nem állta meg a helyét. Mivel azonban őt nem hívták meg a közgyűlésre, érdemben nem tudott reagálni az előterjesztésben foglaltakra - tette hozzá Halasi Imre.

A színház jelenlegi gazdasági helyzetéről szólva megjegyezte: egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy az augusztus közepén elrendelt, 88 millió forintos zárolás valóban csak zárolás-e vagy végeleges elvonásról van szó.

Halasi Imre úgy fogalmazott: készségesen áll az önkormányzati biztos rendelkezésére, és emellett készül két darab megrendezésére is, de nem tudja, lesz-e azokra pénz, mivel azok közül egy már a 2012-es évköltségvetését terheli.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!