Uncategorized

2011.12.06. 11:22

100 éves Kisvárda sportja

Kisvárda - Szép jubileumhoz érkezett Kisvárda sportja: idén 100 éve annak, hogy megkezdődött a városban a szervezett sporttevékenység.

Kisvárda - Szép jubileumhoz érkezett Kisvárda sportja: idén 100 éve annak, hogy megkezdődött a városban a szervezett sporttevékenység.Ebből az alkalomból egy 100 éves múltat felölelő és bemutató kiállítás nyílt a Várszínház és Művészetek Háza előcsarnokában. Múlt és jelen: relikviák, fotók, érmek és minden egyéb, a kisvárdai sporthoz köthető tárgyak tárják elénk a nem mindennapi egyéni és csoportos eredményeket.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott Leleszi Tibor polgármester:

„Városunk nagy időket élt meg 100 évvel ezelőtt, hiszen akkori eleink sokat tettek a városiasodás, a polgári fejlődés érdekében. Az akkori polgárok sok mindent indítottak útnak, sok mindent kezdtek el, amelyek Kisvárdának rangot, elismertséget, lehetőséget biztosítottak és biztosítanak ma is...(...)...

Eleink sikereit nem szabad elfelejtenünk, sőt, bizonyítékként kell tekintenünk rá. Annak bizonyítékaként, hogy a helyi összefogás, a közös cél, az odafigyelés komoly sikereket hozhat...(...)...Észre kell vennünk a mában rejlő lehetőségeket és a 100 éves alapokra építve újra fel kell virágoztatnunk Kisvárda sportéletét. Sőt, kötelességünk is megteremteni annak a lehetőségét, hogy ebben a városban a sport minden szintjén és minden szerveződési formájában tovább fejlődhessen mind a civil, mind az egyesületi, mind amatőr, mind profi szinten...(...)...Van miért felelősséget vállalnunk, van mire büszkék lennünk és van miért tennünk is!”

Kisvárda ma is számos jelentős sport eredménnyel büszkélkedhet (a teljesség igénye nélkül): férfi kézilabda csapatunk NBII-ben, a női csapat NBI-ben szerepel, míg a labdarúgó-és asztalitenisz csapat az NBIII-ban.

A Kyokushin Karate Do Sc versenyzői számos hazai és nemzetközi versenyeken vesznek részt és Szilvási Tibor ebben az évben Európa bajnok lett K1 full-kontakt kategóriában. Kertész László szintén ebben az évben világkupát nyert, valamint idén városunk adott otthont a Nemzeti Ultibajnokság sport ulti döntőjének. Jelentős munka folyik az utánpótlás nevelésben is, nagy hangsúlyt fektetnek a helyi tehetségek támogatására, felkarolására.

Leleszi Tibor polgármester köszöntőjéből megtudtuk továbbá, hogy Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő-testülete elfogadta a város Sportfejlesztési Koncepcióját, ami egy fontos fejlődést biztosító alapja Kisvárda sportjának.

„Bízom abban, hogy ezek a törekvéseink sikereket hoznak majd és méltó módon kapcsolódhatunk az elődök szellemi hagyatékához.” - mondta Kisvárda első embere.

Dr. Seszták Miklós, térségünk országgyűlési képviselője, a KDNP alelnöke ünnepi beszédének elején egy kis képzeletbeli utazásra invitálta meg a jelenlévőket, így emlékezve a 100 évvel ezelőtti eseményekre:

„A sportkedvelők 1911 őszén határozták el Kisvárdán, hogy a helyi legügyesebb labdarúgókat egy csapatba állítják, azaz létrehozzák a település futball-csapatát. A szervezkedés eredményeképpen 1911. november 8-án megalakult a Kisvárdai Sport Egylet, a KSE. A 100 éves egyesület múltja a kisvárdaiak sportszeretetének köszönhető. Kondor Aladár állomásfőnök, Józsa Izidor községi tisztviselő, Kiss József táblabíró, Tényi Gyula elemi iskolai tanító és Sulyok István telekkönyvvezető voltak az egyesület megalakítói.”

A képzeletbeli utazásból az is kiderült – főképp a mai kornak számító újdonságként – hogy a város futballpályája 1911-től az anarcsi úton volt, a régi vásártér mellett. Ma a kórház épülete áll az egykori játéktéren.

A feltételek megteremtésében - ahogyan ma is, úgy 100 évvel ezelőtt is – nagy részt vállaltak a település kereskedői, akik jelentős anyagi támogatást biztosítottak a sportegyletnek.

Az első mérkőzésre november 12-én, az Ungvári Kereskedelmi Alkalmazottak Sport Egylete ellen játszotta a csapat.

Dr. Seszták Miklós saját, személyes, fiatalkori sport-élményeit is megosztotta a közönséggel, családias hangulatot és kellemes emlékező-perceket adva ezzel számos kisvárdainak, akik ha a 100 évvel ezelőtti eseményekre már sajnos nem, de 80 év távlatából még tudnak emlékezni.

A megnyitó ünnepségen közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Zene és Művészeti Iskola. Marimbán játszott Baksa Zoltán, zongorán kísérte Müller Olga.

A kiállítás december 11-ig, díjmentesen látogatható.

Fotó és szöveg: Durucz Gabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!