Szent Balázzsal a betegségek ellen

Lázár István plébános megáldja az egyik gyermeket
Lázár István plébános megáldja az egyik gyermeket - © Fotó: Némethné Csubák Éva
Baktalórántháza – A körmenet után a plébános megszenteli a gyertyákat és a híveket.


Február mint „böjtelő” hava az egyházi ünnepekben igencsak bővelkedik: február 2-án Gyertyaszentelő Boldogasszonyt ünnepelték a hívek, másnap Szent Balázs került reflektorfénybe, majd 11-én emlékezett meg az egyház is a betegek világnapjáról, ami a lourdes-i első jelenéshez kötődik.

Égő gyertyákkal

Gyertyaszentelő Boldogasszony, vagyis Urunk bemutatásának ünnepén arra emlékeznek a hívek, hogy a születése után negyven nappal Jézust bemutatták a szülei a jeruzsálemi templomban, hogy ősi szokás szerint az első fiúgyermeküket felajánlják Istennek. A világ világosságának ünnepén a pap és kísérői égő gyertyákkal vonulnak, a hívek égő gyertyát tartva a kezükben körmenetet tartanak s közben énekelnek („Ki negyven nap előtt üdvösségünkre, lejöttél az égből bűnös földünkre, Szállj be lelkünk hajlékába, világ világossága!”) Ezt követően a plébános megszenteli a gyertyákat és a híveket.

E szép ünnepet követi rögtön Szent Balázs napja. A torokbetegségek védőszentje, Szent Balázs püspök megmentette egy kisfiú életét, de más, különleges gyógyító tettek is fűződnek a nevéhez: egyszer, amikor egy fuldokló kisfiút vittek hozzá, mert egy halszálka akadt a torkán, Balázs püspök kereszt alakban két gyertyát a gyermek álla alá tartva áldásával megmentette őt a haláltól.

Áldás a templomban

Ezt teszi napjainkban is a pap, amikor a hozzá fohászkodó híveinek a Balázs-áldást osztja ki a következő mondatokkal: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében ámen”. Baktalórántházán február 3-án Lázár István római katolikus plébános, kanonok atya ilyen áldásban részesítette híveit, a gyermekeket, a fiatalokat és az időseket egyaránt – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.

KMBaktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés