Helyi gazdaság

2011.01.24. 16:58

Megemelte a kamatot az MNB

<p>Elsősorban a 3 százalékos cél feletti inflációs várakozás beragadását megakadályozandó döntött úgy - szoros szavazással - a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, hogy 5,75-ről 6 százalékra emelte az alapkamatot - derült ki Simor András jegybankelnök indokolásából.</p>

A jelentősen megugró decemberi inflációs adatnak nem a mértéke, hanem az összetétele lepte meg a jegybankot, az, hogy hosszú idő után ismét drágultak az iparcikkek és folytatódik a világban a nyersanyagárak emelkedése.

Nagyon szoros szavazással döntött a Monetáris Tanács (MT) a negyed százalékpontos kamatemelés mellett - mondta Simor András a délutáni sajtótájékoztatón. Az emelésre számító többségi elemzői várakozás közepette - a múlt havitól eltérően - ezúttal csökkentésre vonatkozó javaslat is volt. (A novemberi és decemberi alkalommal 6-1, illetve 4-1 arányban szavaztak az emelés mellett.)

A legnagyobb vita az inflációs várakozásról zajlott, arról, hogy ez hosszú időre beragadhat a 3 százalékos célérték felett, s végül ez billentette a többséget a kamatemelés mellé - mondta Simor András. A piaccal szemben az MNB-t nem lepte meg a nagy (0,4 százalékos) decemberi árdrágulási adat, inkább annak szerkezete. Azt továbbra is pozitívumként értékelik, hogy a piaci szolgáltatások árai és a bérek mérsékelten emelkednek, s a nyers élelmiszerek drágulása lassan áramlik át a feldolgozott termékekébe, alighanem a kicsi fogyasztói kereslet miatt - fejtegette Simor.

Nincsenek hozzászokva az alacsony árakhoz

Annál kellemetlenebb meglepetés volt az MNB számára az, hogy az iparcikkek árai ismét emelkedtek, bár egy havi adatból nem akarnak messzemenő következtetést levonni - derült a jegybankelnök szavaiból. Folytatódott a világban a nyersanyagok, elsősorban az olaj drágulása, ami különösen olyan országban baj, mint a miénk, ahol nincsenek hozzászokva az alacsony árakhoz, s ez felfelé nyomja az inflációs várakozásokat - mondta Simor András.

A MT-nak nem változott a véleménye arról, hogy a gazdaság kilábalása a válságból folytatódhat a következő két évben, s ennek motorja az export, a belső fogyasztás ehhez csak lassan zárkózik fel. Abban is változatlan az álláspontja, hogy Magyarország kockázati megítélése nem javult, igaz, nem is romlott, ezért ezt most nem is vették figyelembe a döntéskor.

Ezúttal a MT nem fűzött "záradékot" közleményéhez, mint a korábbi hónapokban, amelyekben elsősorban az ország kockázati megítélésének változásától tette függővé későbbi döntéseit. Most Simor András szóban ismertette ezt, s ebben a következő hónap inflációjáról beszélt, gyorsan hozzátéve, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy hónap múlva is így tesznek. A következő kamatdöntő ülés lesz egyébként az utolsó a MT jelenlegi összetételében. Március elején lejár a négy külső tag 6 éves mandátuma, s a parlament döntése alapján ezentúl az Országgyűlés gazdasági bizottsága fogja megválasztani a miniszterelnök jelöltjeit, kiválasztásukba az MNB elnökének már nem lesz beleszólása. Ezzel a 3 belső tag (MNB-elnök és két helyettese) mellett többségbe kerülhetnek a kamatemeléseket kritizáló kormányhoz közeli emberek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában