Érvénytelen lett a közbeszerzés, de lesz börtön Csengerben és Kemecsén

Akt.:
Érvénytelen lett a közbeszerzés, de lesz börtön Csengerben és Kemecsén
© Illusztráció: KM-archív
Csenger, Kemecse – Az új börtönök építésére kiírt közbeszerzési eljárás ismét eredménytelen lett, de még az idén elkezdődhet az építkezés.

Tavaly szeptemberben számoltunk be róla, hogy eredményesen lezárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzése, de azt egyelőre nem hirdették ki, hogy mely cégek lehetnek majd a kivitelezők. A beérkezett pályázati anyagok még elbírálás alatt állnak, és egyúttal megkezdődtek a tárgyalások az érintett felekkel – tudatta akkor a BVOP.

A Közbeszerzési Értesítőben február 16-án közzétett 34. számából azonban kiderül, négy börtön esetében – ezek közé tartozik a kemecsei és a csengeri is – az ajánlatkérő a végső ajánlatok bírálatot nem folytatta le, a megismételt eljárást eredménytelennek nyilvánította Az ok pedig ugyanaz, mint korábban volt: a legkedvezőbb ajánlatban megajánlott ellenérték meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet mértékét ezért az eljárás fedezet hiánya miatt eredménytelen… A rendelkezésre álló fedezet mértéke 3.937.007.874 (nettó) forint – áll az értesítőben.

Teljesen állami beruházás

Lipők Sándor miniszteri biztos, Kemecse polgármestere is mindössze annyiról tudott beszámolni lapunknak, amennyiről hivatalos tájékoztatást kapott. Elmondta, hogy mintegy tíz napja vehette kézhez a BV hivatalos levelét, amelyben jelezték, hogy a már másodszor megkísérelt közbeszerzési eljárás is eredménytelen lett, de ezzel együtt továbbra is cél a börtönök megépítése.

– Nagyon szívesen vállaltuk, és örömmel is látnánk a településünkön egy ilyen intézményt, mivel fontos beruházásról van szó, s nem utolsósorban új munkahelyekről. De azt tudni kell, hogy egy állami elhatározásról, illetve beruházásról van szó, amit az állam is fog végigvinni, a mi önkormányzatunk mindösszesen annyit tehet, hogy minden eszközzel segíti a kormányhatározatban is megfogalmazott szándékot – fogalmazott a polgármester.

– Tudomásom szerint több százas nagyságrendben képeztek ki dolgozókat ebben a térségben, értem ezalatt Kemecse 30-50 kilométeres vonzáskörzetét. Nyíregyházát is ide sorolhatjuk, mivel a megyeszékhelyről szintén szép számmal érkeztek a különféle tanfolyamok iránt érdeklődők. Én úgy tudom, hogy az emberek már több mint fél éve vizsgát tettek és különböző büntetés-végrehajtási intézetekbe be is osztották őket – tette még hozzá, amikor a munkavállalók helyzetéről kérdeztük.

Addig máshol szereznek tapasztalatot

– Mi is megkaptuk a hivatalos értesítést arról, hogy a közbeszerzés érvénytelen lett – mondta el lapunknak Forján Zsolt. Csenger polgármestere azonnal hozzá is tette: folyamatosan egyeztet a BVOP-val, és száz százalék, hogy a városban megépül az ötszáz fogvatartott befogadására alkalmas intézmény, s még az idén el akarják kezdeni a kivitelezést.

– Az öt és fél hektáros, teljesen közművesített terület, amit az önkormányzat ajánlott fel a beruházáshoz, már az állam tulajdonában van, bármikor kezdődhet az építkezés – említette a polgármester, akitől megtudtuk azt is: eddig 110 leendő csengeri börtönőrt iskoláztak be, most a harmadik turnus hallgatói tanulnak a Nyíregyházi Egyetemen, 85-en már végeztek, fizetést kapnak és dolgoznak.

– Mindenki nagyon várja, hogy elkezdődjön és mihamarabb befejeződjön az építkezés, hiszen itt, itthon szeretnének dolgozni, ezért tanultak, jelenleg az ország más pontjain, Pesten és a Dunántúlon látnak el szolgálatot, de érhető, hogy hazavágynak. Nemcsak telefonon, személyesen is gyakran megkeresnek, érdeklődnek, hogyan áll az építkezés, és bízom benne, hamarosan azt mondhatjuk: elindult a munka. Ez mindannyiunk közös érdeke – hangsúlyozta Forján Zsolt.

MJ, BMCsenger.
SZON.HU


hirdetés