Digitália

2023.11.20. 06:00

Új, ingyenes módszer: tanuljon angolul a YouTube-on!

Megmutatjuk, mi az a YouGlish és hogyan segít az élő, beszélt angol elsajátításában.

MW

Forrás: Shutterstock


A YouGlish igazán eredeti és szórakoztató lehetőség a szavak helyes kiejtésének megtanulásához. Ahogy a neve is sugallja, angolt tanulóknak készült, és a YouTube-ot használja videók megjelenítésére. Az alapötlet kézenfekvő: ha valaki a valóban beszélt angolt akarja megtanulni – nem a steril tankönyvit – akkor a YouTube ügyes felhasználásával ezt könnyen gyakorolhatja.

Lényeges, hogy a program csakis anyanyelvi megszólalókat használ: olyanok szájából halljuk, hogy miként ejtik ki az adott kifejezést, akik a legnagyobb természetességgel beszélik az angolt.

Mivel a YouTube-ot használja forrásként, a videók rendkívül egyszerűen elérhetők, és gyakorlatilag bármin, számítógépen, okostelefonon lejátszhatók.

Természetesen, ha finomítani akarjuk a feladatot, akkor lehetőségünk van a különféle helyi dialektusokat is választani, hogy brit, amerikai, skót, ír, ausztrál, új-zélandi, kanadai nyelvjárásnak megfelelő hangzást kapjunk. Még jelnyelv is van.

Mi az új a YouGlish-ben?

A YouGlish folyamatosan bővülő adatbázist kínál szavakról és kiejtésükről: ma az oldalon több mint 100 millió videóból lehet választani.

A YouTube-on sok-sok videó található – 2020-tól kezdve átlagosan 720 000 órát töltenek fel naponta a platformra. A YouGlish pedig elég okos ahhoz, hogy az összes tartalmat feltérképezze, s megtalálja az éppen hallani kívánt szót vagy kifejezést. Azonnal videóban szólaltatja meg, úgy, ahogy az természetes nyelvi környezetben elhangzott.

Maga a videó persze bármiről szólhat, csak az a fontos, hogy a kívánt szót vagy kifejezést tisztán, sok esetben többször is kimondják, hogy egyértelmű legyen a helyes kiejtése.

Például írjuk be, hogy „power”, és többek között azt kapjuk, amint egy férfi a vadászrepülőgépekről és a teljesítményükről beszél, és közben többször elismétli ezt a szót. És ez csak egy a 256 ezer 234 lehetőség közül, amelyek közül ezen szó esetében választhatunk.

Amellett, hogy a kiejtéshez releváns videókat kínál, a YouGlishnek más hasznos szolgáltatásai is vannak. Bekapcsolhatjuk a feliratozást, hogy olvasni is tudjuk mindazt, ami a videóban elhangzik. Ez segíthet a helyesírásban, valamint annak felismerésében, hogy az adott szó hogyan illeszkedik a köznyelvi mondatszerkezetbe.

Másik nagyon hasznos lehetőség, hogy a menü felkínálja a lejátszási sebesség szabályozását. Elmondathatjuk gyorsított, normál és lassított változatban ugyanazt. A lejátszási sebességet a minimum 0,5x-től a 0,75x-ig csökkenthetjük, hogy pontosan megértsük a kimondott szavakat, illetve növelhetjük 1,25x és 2x közé, ha szándékosan nehezíteni akarjuk a dolgunkat.

A videó alatti praktikus gombbal öt másodperceket visszaléphetünk, kényelmesen újra és újra megismételve egy részletet.

Bekapcsolhatunk egy indexkép nézetet a lista összes többi videójának megtekintéséhez, hogy a legrelevánsabbnak, -érdekesebbnek tűnőre ugorjunk. A lámpa ikonnal szemkímélőbb sötét módra lehet váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!