Edelény hírei

2011.03.05. 18:35

A szegénység nem elég ok a bűnözésre

<p>Boldva - Örülnek a helybeliek, hogy ha szükség van rá, „kéznél lesz” a rendőr.</p>

Részben pályázaton nyert pénz, részben az önkormányzatok által felajánlott helyiség tette lehetővé, hogy az Edelényi Rendőrkapitányság illetékességi területén a meglévő, saját erőből kialakított három körzeti megbízotti iroda mellett kilenc újabb kezdhette meg működését. Boldván hétfőn adták át a civilizáltan berendezett szobát, ahol emberi körülmények között fogadhatja az állampolgárokat a körzeti megbízott, akihez egyébként nem csak Boldva tartozik, hanem Ziliz, Nyomár és Hangács is.

Ezen kívül még nyolc hasonló iroda kezdte meg a működését, melyek berendezésére, felszerelésére egy BM-pályázat adott lehetőséget, míg a helyiségeket az önkormányzatok biztosították.

Mint Antal István alezredes, az Edelényi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, kollégái ezáltal közelebb kerülnek a lakossághoz, megismerhetik a problémáikat, s így ők is nagyobb bizalommal fordulnak hozzájuk segítségért. A rendőr munkája is könnyebbé válik, hiszen felmérheti, hogy adott esetben kitől várhat támogatást, kik azok a területén, akiktől viszont számítani lehet némi csibészségre. A körzeti megbízottak bejárnak az iskolákba, a polgármesteri hivatalba, tehát gyakorlatilag a település szerves részévé válnak. Arra a kérdésünkre, hogy nem jelent-e nehézséget, hogy a körzeti megbízottak általában nem rendelhető járőrszolgálatba, a kapitány elmondta, engedélyük van rá, hogy szükség esetén a kmb-sek is járőrözzenek.

Vereckei Csaba megyei főkapitány elmondta: összefogással jöttek létre a körzeti megbízotti irodák, és elvárja munkatársaitól, hogy érdemben foglalkozzanak a hozzájuk fordulók problémáival.

„Cukrosok”, tolvajok

„Nagyon örülök neki, hogy végre lesz rendőr a faluban, mert hallani dolgokat”, mesélte Somogyi Józsefné. Mint mondta, 72 óta él Boldván, de már évek óta problémák vannak a mezőgazdasági lopásokkal, meg hogy a tolvajok annyira elszemtelenedtek, hogy ha rájuk szól a gazda, nem elszaladnak, hanem trágárságokat kiabálnak vissza. Ami még aggasztotta Somogyi Józsefnét, az a trükkös lopások elszaporodása: előfordult nemrégiben, hogy azzal az ürüggyel kéredzkedtek be egy házhoz a tolvajok, hogy cukrot hoztak, de kiszakadt a zacskó, át kellene tölteni – hatvanezer forintot vittek el a gyanútlan házigazdától. Persze jöttek már olyanok is akiknek pénzt kellett volna felváltani.

Vajvoda Barna szerint a lopásra, az erkölcstelenségre a szegénység nem elég magyarázat. Édesapja példáját hozta fel ennek alátámasztására, aki azért volt kinn Amerikában, hogy a gyerekeinek legyen egy kis földje, de az erőszakos téeszesítéskor maga lépett be a szövetkezetbe, nehogy „amerikás múltja” miatt valami baja essék. Ezután éveken át kertészként dolgozott itt, de soha még egy dinnyét se vitt haza. „Pedig tudja, milyen szegények voltunk?”, kérdezte Barna bácsi, aki szerint az igényekkel is baj van. A lehetőségekhez képest emezek túl magasak, és a segélyből élők nem tudják beosztani a pénzüket. Közbevetettük, hogy a segély összege se túl sok, mire Barna bácsi: „A kocsmárostól tudom, hogy a fele hozzá kerül vagy a nyerőgépbe!”. Beosztás, ez lenne a kulcsszó: ha tisztességesen beosztanák azt a keveset, nem is lenne olyan kevés, nem kellene eljárni lopni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!