Hajdú-Bihar

2013.02.07. 11:35

Három település, egy hivatal

Hajdú-Bihar - Derecske, Tépe és Konyár önkormányzata is egyhangúlag bólintott rá a hivatali együttműködésre.

Hajdú-Bihar - Derecske, Tépe és Konyár önkormányzata is egyhangúlag bólintott rá a hivatali együttműködésre.Derecske, Tépe és Konyár ügyeit márciustól közös polgármesteri hivatalban intézik, a tépei és a konyári embereknek mégsem lesz feltétlenül kényelmetlenebb az új felállás, mint a mostani. Az ügyfélfogadást ugyanis próbálják lehetőség szerint helyben tartani - tudtuk meg az érintett polgármesterektől.

Kevesebbe kerül

Bakó István derecskei városvezető a blogjában az írta, hogy miután mind a három település önkormányzata rábólintott az együttműködésre, márciustól Bakó Istvánfeláll a közös polgármesteri hivatal. Meglátásuk szerint a közös hivatal fenntartása mindegyik településnek kevesebbe kerül, mintha külön-külön működtetnék a szakmai apparátusokat. De mit szól mindehhez Tépe és Konyár polgármestere?

- Fontos változás, hogy a jövőben közös pénzügyi osztályon intézik a három település pénzügyeit, az adóigazgatás is átkerül a közös hivatalba, ugyanakkor az ügyfélfogadás helyben marad - sorolta az együttműködéstől remélt előnyöket Balogh András tépei polgármester, aki szerint a legfőbb gondjuk most az, hogy a falu két adminisztrátori létszámot kapott, noha a hivatali teendők intézése minimum három embert kívánna meg.

Nincs hátránya

A konyári polgármester egyelőre csak a közös ügyintézés napos oldalát látja, szerinte a község több szempontból is jól jár az önként vállalt együttműködéssel. - Valamennyi hivatali dolgozónknak megmaradt a munkaviszonya, változás az általuk betöltött funkciókban történt. Konyár szakmai többlethez jut azáltal, hogy önállóan képtelenek lettünk volna megfizetni egy-egy jól képzett területfejlesztési- vagy pénzügyes szakembert, így viszont az erőforrásokkal (ide értve a humánerőforrást is) hatékonyabban gazdálkodhatunk - fogalmazott Dr. Fülep László polgármester.

Megítélése szerint a jelenleginél költséghatékonyabb lesz az olyan szolgáltatások fenntartása, mint például a mezőri szolgálat, arról nem beszélve, hogy a közös polgármesteri hivatal a beszerzések során az anyagok és a szolgáltatások terén is jóval kedvezőbb kondíciókat tud elérni.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!