Hajdú-Bihar

2014.10.27. 07:34

Érpatak: mégsem lesz új választás!

Érpatak - A Debreceni Ítélőtábla a polgármester alkotmánybírósági panaszára megváltoztatta ítéletét.

Érpatak - A Debreceni Ítélőtábla a polgármester alkotmánybírósági panaszára megváltoztatta ítéletét. Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy meg kell ismételni a polgármester- és képviselő-választást Érpatakon, miután a Debreceni Ítélőtábla elutasította a területi választási bizottságnak (tvb) az október 12-ei választási eredményének megsemmisítését és a voksolás megismétlését megállapító határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet – közölte honlapján a táblabíróság.

Aztán szombaton kiderült, hogy mégsem lesz új választás Érpatakon – tudatta az Érpataki Modell Facebook oldala.

A Debreceni Ítélőtábla Orosz Mihály Zoltán polgármester alkotmánybírósági panaszára megváltoztatta ítéletét, ugyanis: „Abban az esetben, ha a jogalkalmazó választási szerv hozott határozatában téves tájékoztatást nyújt a határozata ellen igénybe vehető jogorvoslatról, annak benyújtásáról, az elbírálására hatáskörrel bíró szervről, az abból fakadó késedelem nem értékelhető a kérelmező hátrányára, azáltal a jogorvoslathoz fűződő törvényen alapuló joga nem sérülhet.

Az Érpatak településen mindkét szavazókörben az eseménytelen szavazás tényét a közokiratoknak minősülő szavazóköri jegyzőkönyvek igazolják. A fellebbezéshez csatolt tanúnyilatkozatok annak cáfolatára nem alkalmasak.

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte, 104 vokssal megelőzve a második Simon Attilánét, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!