Helyi közélet

2016.08.20. 17:39

Fotók: Augusztus 20-i ünnepségek Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztus 20-án nincs hiány a programokból, mi pedig megmutatjuk, hogyan ünnepelt a megye.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztus 20-án nincs hiány a programokból, mi pedig megmutatjuk, hogyan ünnepelt a megye.

Újfehértón felvonták a nemzeti zászlót

A Szent István napi sokadalom évfordulóján hagyományosan az újfehértói lovasok hozták a főtérre a város zászlóját, amiket a polgármester Nagy Sándor vett át. A gyalog érkezett vendégsereget a XIII. fogathajtó verseny és a XIV. lovastalálkozó résztvevői fonták körbe. A helyi fiatalok a nemzeti zászlóval vonultak a főtérre, ahol azt felvonták, majd a jeles napról beszélt köszöntőjében Nagy Sándor. A Carpathian Dance együttes táncosainak koreográfiájában hangsúlyt kapott a szablya, ami a magyar huszárok fegyvere volt. A kenyérszentelést ökumenikus szertartásrendben szolgálták az egyházak képviselői, majd a kantárdíszeket kötötték fel a lovastalálkozó paripáira. A lovaspályán a helyi fúvósok után a Tengertánc Városi Néptáncegyüttesé volt a színpad, tapsot kapott Bruti, nagy Kristóf az Irígy Hónaljmirígy fellépése után tűzijáték tette fel a koronát a rendezvényre.

A képre kattintva nyílik a galéria | Fotó: Pusztai Sándor


Szántóversennyel köszöntötték az új kenyér ünnepét Homoktanyán

Nagyhalász-Homoktanya volt az új helyszíne a X. Hagyományőrző Rétközi lófogatolású szántóversenynek.

A legkisebbeket népi játékok szórakoztatták, a sok nyarat megélt gazdák viszont alaposan szemügyre vették a versenytársak ekéit, lovait. A csikósbemutató után felsorakozó fogatosokat Orosz Károly polgármester üdvözölte. Végh Miklós ekeáldását követően a nyitóbarázdák szántásával indult a verseny. Miután értékelték a feladatot, folytatták a versenyt, aminek végén győztest hirdettek. A tombola nyereményen pónit kapott a győztes, de volt kakas, és kecskefogó verseny is.

Gávavencsellőn krumplifesztiváloztak

Szombaton minden a krumpliból készült finomságokról szólt Gávavencsellőn. A takarék melletti területen sátorerdő fogadta a betérőket, ahol a különböző csapatok sütöttek, főztek. A kóstolójegy egyúttal támogatójegy is volt, a rendezvényen a Magyar Vöröskereszt közreműködésével vért is adhattak a legegészségesebb vendégek. A motorosok felvonulása egy kicsit megtörte a színpadi produkciók hangját, azonban Báder Tibcsiék ismét felpörgették a hangulatot. A krumplikirály kihirdetéséig sem unatkoztak a nézők, utána a Vouge Modell Ügynökség fokozta a hangulatot bemutatójával, hogy végül a Retro party zárja a napot.


Kenyérszelés Szabolcson

Szent István király és az Új kenyér ünnepét fogathajtó versennyel tették emlékezetessé Szabolcson. A vetélkedés után a parádés fogatok felsorakoztak azon az emlékponton, amit a településen élők azért emeltek, mert a földvár az első épített erődítésünk, valamint Szent László elnökletével 1092-ben itt ülésezett az egyházi zsinat, amely elfogadta a törvénykezés alapjait. Az emlékpont megkoszorúzása előtt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő mondott beszédet, majd az új kenyeret ő szelte meg.


Nagyhalászban lovas szántóversenyt rendeztek


István, a király Mátészalkán

A képre kattintva nyílik a galéria | Fotó: Janics Attila


Máriapócs – Immár tíz éve, hogy a megyeháza falain kívül emlékezik meg nemzeti ünnepeinkről a megyei önkormányzat. Ebben az évben – a helyi önkormányzattal együtt – Máriapócson ünnepeltek augusztus 20-án.

Nyírpazony – Nyírpazonyban már reggel 9 órakor felcsendült a Himnusz, melyet a polgármesteri köszöntő és az egyházi méltóságok ökumenikus miséje követett.

Mátészalka – Fergeteges sikert aratott az államalapítás ünnepének tiszteletére bemutatott rockopera. Szörényi-Bródy után, a Talán Teátrum is színpadra vitte sokunk által jól ismert remekművet.

Nyíregyháza -A magyar államalapításról, István király munkásságáról szombaton emlékezett meg Nyíregyháza önkormányzata és lakossága a városháza előtti téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában