HAON lakóhelyem

2012.09.18. 08:58

Bajt hoz az ősz a bringásra

Budapest - A kerékpárosok sem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék a tovajoktól a járművüket.

Budapest - A kerékpárosok sem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék a tovajoktól a járművüket.Kora ősszel rájár a rúd a bringásokra. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint évről-évre sokkal több kerékpárt lopnak el a nyár végével, ősz elején, mint az év többi hónapjában, ráadásul ekkor a kerékpárosok által okozott balesetek száma is számottevően megemelkedik. Nem ártana elővigyázatosabbnak lenni!

Balesetek szezonja

A KSH elmúlt 10 éves statisztikáiból kiderül, hogy a közutakon a személyi sérüléses balesetek okozói között évről-évre nő a kerékpárosok aránya, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kerékpáros közlekedés. Az adatokból az is kiderül, hogy a nyár végi, kora őszi időszak a legveszélyesebb, hiszen ekkor történik a bringások által okozott évi 1700-2000 baleset mintegy 30 százaléka.

Ebben az időszakban minden évben jelentősen megemelkedik a regisztrált kerékpárlopások száma. Ráadásul az eltulajdonított járművek értéke is egyre nagyobb: míg az ellopott bringák száma 2010-ről 2011-re „csupán” 14,4 százalékkal nőtt, addig a tolvajok által okozott kár értéke tavaly 20 százalékkal volt több (2010-ben 450 millió, 2011-ben 540 millió forintnyi). Az ORFK számaiból még az is kiderül, hogy az elmúlt öt évben a nyomozások eredményessége átlagosan 21,17 százalék volt, tehát nagyjából minden 5. ellopott kétkerekű került elő.

Az AEGONdirekt sajtóközleménye alapján.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!