HAON Sziréna

2011.06.19. 23:06

Száz éve szolgálja a közösséget a zsinagóga

<p>Debrecen - "A kálvinista Róma az 1800-as években jó példát mutatott arra, hogy a többségi és a kisebbségi felekezetek közti viszony, egymás gyökereinek a tiszteletben tartásával is lehetséges" - erről Somogyi Béla, debreceni alpolgármester beszélt a Kápolnás utcai zsinagóga felavatásának 100. évfordulója alkalmából rendezett vasárnapi ünnepségen.</p>

A városvezető köszöntőjében utalt rá: Nem véletlen, hogy itt épült fel a vidéki zsidóság egyik legnagyobb zsinagógája, amelyhez Debrecen városa is jelentős segítséget adott. Mint ahogy az sem véletlen, hogy a Református Kollégium mindig a falai közé fogadta a tehetséges zsidó gyerekeket.

 

600 fő befogadására alkalmas a zsinagóga

 

- Amióta megalakult Debrecenben a zsidó hitközség (leszámítva a vészterhes időket), a városban békés zsidó-keresztény együttélés alakult ki - ezt már Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma államtitkára mondta, hozzátéve, hogy a debreceni zsidóság tagjai a történelem során nem csupán a város kulturális és gazdasági életében, hanem a képviselő testületben is fontos szerepet játszottak. Az idén 100. éves zsinagóga kapcsán úgy fogalmazott, hogy a történelem viharaiban is szerencsére fennmaradtak olyan épületek, amelyeket nem csak az emlékezetünk őriz.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke utalt arra, hogy az övék Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. Mint mondta, a 600 fő befogadására alkalmas Kápolnás utcai zsinagóga 1944-ig a debreceni Zsidó Gimnázium használatában volt. Napjainkban az őszi nagy ünnepeken, valamint esküvők és más rendezvények alkalmával használatos a zsinagóga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!