HAON Sziréna

2012.06.14. 15:49

Egyetem és repülőtér együttműködése Debrecenben

Debrecen, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Jegyirodát nyit a Debreceni Egyetemen (DE) az Airport Debrecen Kft.; az erről szóló szándéknyilatkozatot Fábián István rektor és Meleghegyi Tamás ügyvezető igazgató csütörtökön írta alá az egyetemen.

Debrecen, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Jegyirodát nyit a Debreceni Egyetemen (DE) az Airport Debrecen Kft.; az erről szóló szándéknyilatkozatot Fábián István rektor és Meleghegyi Tamás ügyvezető igazgató csütörtökön írta alá az egyetemen.

Fábián István utalt arra, hogy jelenleg 74 országból háromezer külföldi hallgatója van az egyetemnek, számukat a jövőben jelentősen növelni szeretnék, amit nagymértékben segít a menetrend szerinti repülőjáratok debreceni indítása. Megítélése szerint nőhet a debreceni nemzetközi tudományos konferenciák száma, továbbá új piaci szegmens nyílik meg: a térítéses betegellátás a DE orvoscentrumának klinikáin.

Meleghegyi Tamás tájékoztatása szerint június 18-án indul az első járat Debrecen és London-Luton között, az ősz végén pedig újabb járatok indulnak majd Eindhovenbe és Milánóba. Utóbbi repülőteréről valamennyi olyan ország elérhető, ahonnan a DE külföldi diákjai érkeztek - tette hozzá.

A hallgatóknak speciális kedvezményeket biztosítanak, és az egyetem is úgy hirdetheti magát ezután külföldön, hogy repülővel elérhető, ami fontos vonzerő.

Meleghegyi Tamás elmondta azt is, hogy csütörtökön megállapodást ír alá a helyi taxitársaságokkal, e szerint kedvezményes, fix tarifával szállítják majd az utasokat a repülőtér és a belváros, illetve az egyetem között, a gépkocsik hátsó ablakán fel kell tüntetni az összeget, ez a repülőtér területére történő behajtás feltétele lesz - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a helyi közlekedési céggel autóbuszjárat közlekedtetéséről is tárgyalnak.

Az MTI érdeklődésére Meleghegyi Tamás elmondta: további menetrendszerű járatok indításáról is folyamatosan egyeztetnek, "keletre és nyugatra is". A Távol-keleten is folynak tárgyalások - erősítette meg az MTI érdeklődésére a igazgató -, külön is megemlítve Kínát, ahonnan már a január 18-i járatindításra is érkeznek megfigyelők.

Az első London-Lutonról érkező járat egyébként telt házas lesz. Reményét fejezte ki, hogy a helyi szállodák, vendéglátóhelyek megfelelően felkészülnek az angol turisták várhatóan tartós jelenlétére Debrecenben.

Sokat segítene, ha angol nyelvű útbaigazító táblák jelennének meg a városban, a gyalogátkelőhelyeken pedig "nézz balra" feliratok segítenék a biztonságos gyalogos közlekedést, de ennek még nem látszanak a nyomai - jegyezte meg Meleghegyi Tamás.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!