Kiáltvány

2024.02.19. 15:38

A geotermikus adottságok hatékony kiaknázása enyhítheti az energiaválság kihívásait

A hazai geotermikus fűtési lehetőségek széleskörű kiaknázása tíz éves távlatban akár 1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltását is lehetővé teszi, amely érdemben csökkenheti Magyarország energiapiaci kitettségét, miközben jelentős mértékben, mintegy 2,5-3 millió tonnával is mérsékelheti a hazai üvegház hatású gázok kibocsátását.

MW

Egy dolgozó a geotermikus energiaellátó-központban, a Gyõr-Moson-Sopron megyei Bõnyben 2015. november 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Időről-időre felmerülnek álhírek a geotermiával kapcsolatban, amelyeknek ugyan tudományos alapjuk nincs, mégis alkalmasak lehetnek arra, hogy kétséget ébresszenek egy széles körben használt, biztonságos és megújuló energiaforrással szemben. Ezzel szemben az igazság az, hogy a hazai szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, a vonatkozó környezetvédelmi és műszaki elvárásoknak.

A magyar Országgyűlés 2022 őszén alkotta meg a geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására vonatkozó új jogszabályi keretrendszert, amely a Pannon-medence földhőjének hatékonyabb felhasználásával környezetbarát és fenntartható módon támogatja hazánk energiaszuverenitását.

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő geotermikus adottságokkal rendelkezik, amelynek hatékony kiaknázása enyhítheti a háború okozta energiaválság kihívásait. Az új engedélyezési rendszer eredményét mutatja, hogy egy év alatt közel 100 geotermikus kutatási kérelem került benyújtásra, miközben a Geotermikus Energia Bizottság szakvéleménye alapján az SZTFH ezidáig 40 esetben engedélyezte a geotermikus kutatások megindítását. Így hamarosan az ország számos pontján indulhatnak meg geotermikus beruházások.

A geotermia olyan tiszta és megújuló energiaforrás, ami kiszámítható és folytonos energiaforrást jelent az abba befektető országok számára. Nem véletlen, hogy Magyarországot követve más európai államok is felismerték a geotermiában rejlő lehetőségeket, és az Európai Parlament által 2023 decemberében elfogadott határozat egy átfogó európai geotermikus stratégia megalkotását tűzte ki célul.

A geotermikus energia olyan lokális megújuló energia, amely a helyi energiaigényeknek megfelelően képes hozzájárulni a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia által meghatározott célkitűzések eléréséhez, különösen a tiszta energiatermelés növeléséhez és az energiaellátás diverzifikálásához.

 Ezért a geotermikus energiára olyan kiaknázatlan nemzeti kincsként kell tekintünk, amely kellő körültekintéssel és a megfelelő beruházások megvalósításával képes megbízható és megfizethető energiát biztosítani a magyar családok, valamint a hazai vállalkozások számára.

A hazai geotermikus fűtési lehetőségek széleskörű kiaknázása tíz éves távlatban akár 1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltását is lehetővé teszi, amely érdemben csökkenheti Magyarország energiapiaci kitettségét, miközben jelentős mértékben, mintegy 2,5-3 millió tonnával is mérsékelheti a hazai üvegház hatású gázok kibocsátását.

A geotermia az ország energiaszuverenitásának kulcsa és nemzeti büszkeségünk része, ezért fel kell szólítanunk a politikusokat és közszereplőket, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve pillanatnyi politikai haszonszerzés céljából ne támadják és akadályozzak a hazánk energiaellátását évtizedekre meghatározó, és a zöld átmenetet támogató megújuló geotermikus beruházások megvalósulását.

A kiáltványt aláíró szervezetek:

1.     Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.

2.     Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna

3.     DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda

4.     Dunakanyar-Ipoly-Galga mente Területfejlesztési Zrt.

5.     EU-FIRE Kft.

6.     EuroSpa Investment Kft.

7.     Green Energy Investhor Zrt.

8.     Dr. Harangi Szabolcs igazgató, egyetemi tanár (ELTE TTK)

9.     HASLE Zöld Projekt Fejlesztő Kft.

10.  Prof. Dr. Kacskovics Imre dékán, egyetemi tanár, az MTA doktora (ELTE TTK)

11.  KS Orka Hungary Kft.

12.  Mádlné Dr. Szőnyi Judit egyetemi tanár (ELTE TTK)

13.  Magyar Geofizikusok Egyesülete

14.  Mannvit Kft.

15.  Martonyi és Társa Ügyvédi Iroda

16.  Megyei Jogú Városok Szövetsége

17.  Mélyfúrási Információ Szolgáltató Kft.

18.  Miskolci Egyetem

19.  MS Energy Solutions Kft.

20.  MVM Zöld Generáció Kft.

21.  Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület

22.  O&GD Central Kft.

23.  Rotaqua Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft.

24.  RKR Consult Kft.

25.  ROTARY Fúrási Zrt.

26.  Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága

27.  Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor, intézetigazgató, doktori iskola vezető (Debreceni Egyetem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában