Krimi

2024.03.05. 20:00

Több tonna föld temetett maga alá egy férfit, elitélték a felelősöket

Csatornázás közben történt halálos baleset, árokfal zúdult a gyanútlan munkásra.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A bíróság jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt a 46 éves férfit és 28 esztendős társát, akik figyelmetlensége miatt meghalt a középkorú munkatársuk.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádirata szerint a három férfi 2020 nyarán együtt dolgozott egy szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésén. A 46 éves férfi feladata a föld kitermelése és mozgatása volt, 28 esztendős társa pedig az építést felügyelte. Június 26-án a két ott dolgozó észlelte, hogy az előző nap lefektetett egyik csőszájhoz még hozzá kell toldani egy hosszabb csövet, ezért lemásztak a négy méter mély árokba.

Az egyik sértett olyan helyen dolgozott, ahol a falak megfelelően ki voltak támasztva, míg a másik ott, ahol ez a kitámasztás nem volt szakszerűen megoldva. Ez a férfi a csőtoldás előtt kézzel akarta megtisztítani a lehelyezett csővéget, ekkor azonban a háta mögött lévő árokfal megindult, és a föld maga alá temette, annak súlyától azonnal megfulladt.

Halálos mulasztás

Mint a Nool.hu írja cikkében, a 46 éves vádlott azáltal szegte meg súlyosan a munkavédelmi szabályokat, hogy nem gondoskodott a megfelelő faltámasztásról, valamint a kollektív védelem kialakításáról, míg a 28 esztendős társa abban hibázott, hogy nem állította le azonnal a munkálatokat akkor, amikor a szabálytalan faltámasztást észrevette. 

A járási ügyészség halált okozó, valamint egyszerű foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolta meg az elkövetőket.

A portál megtudta: a Salgótarjáni Járásbíróság előkészítő ülésén a két vádlott beismerte a bűncselekmények elkövetését, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért őket a bíróság az ügyészi indítvánnyal nagyrészt egyezően felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. 

Elítélték őket

Mivel a szakértői véleményekkel kapcsolatosan több mint egymillió forintos bűnügyi költség merült fel, a vádlottakat annak a közös viselésére is kötelezte a bíróság. Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és a védőjük is tudomásul vette, így az jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában