Nyíregyháza

2020.07.02. 10:10

Horgászviadalt rendeztek a Bujtosi-tónál

A horgászat mellett elméleti és ügyességi feladatok is vártak a középiskolásokra.

A versenyzők és a kísérők egy csoportja

Fotó: M. Magyar László

Középiskolásoknak rendezett horgászviadalt az elmúlt vasárnap a Bujtosi-tónál a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetsége.

Összetett verseny

Nem véletlenül használták a szervezők a viadal szót a verseny helyett, hiszen a rendezvény nemcsak arról szólt, hogy ki fogja ki a legtöbb és a legnagyobb halat, hanem azt is bizonyítaniuk kellett a versenyzőknek, mennyire ismerik a horgászat elméleti tudnivalóit, hogyan és milyen gyorsan állítanak össze egy úszós készséget, valamint célba is kellett dobniuk. Mindezeket pontozva alakult ki a végeredmény. A negyedik megyei horgászviadal eredményhirdetésekor Biri Imre főszervező, a megyei szövetség elnökségének munkatársa a következőket mondta:

– A korábbi három versenyt Heinrich István nyerte meg, de most úgy döntött, nem indul, átadja helyét a fiatalabbaknak.

A horgászviadal egy összetett verseny. Nem biztos, hogy az győz, aki a legtöbb halat fogja, de óriási élményben van része.

– A legtöbb halat most egyébként az egyetlen női versenyzőnk, Kulcsár Laura fogta. A tó túloldalán gyermekeknek rendeztek versenyt, amelyen több kislány is indult. Érdekes, hogy középiskolás korukra elfogynak a leány versenyzők – fogalmazott Biri Imre, majd kitért az egyes feladatokra is.

– Nem volt telitalálatos a tesztlap, pedig a kérdések az internetről leszedett vizsgakérdések voltak. Érdemes az elméletet is frissíteni, nehogy egy kis hiányosság az engedély elvételébe kerüljön. Az úszós készséget mindenki összeállította, de bizony voltak, akiknek az sok időbe került. Fontos a gyorsaság, a rutin, hiszen a versenyeken ez döntő tényező lehet. A célba dobásnál változó eredmények születtek, érdemes azt is gyakorolni otthon.

A díjakat Virág Imre, a megyei szövetség elnöke adta át. Mint a köszöntőjében elmondta, reméli, a részt vevő fiatalok hírét viszik a versenynek, s jövőre többen lesznek, a megyei szövetség pedig továbbra is vállalja a verseny feltételeinek megteremtését.

A versenyt az ibrányi Berecz Zsolt nyerte meg.

A vadregényes folyó az igazi

– Hatéves lehettem, amikor édesapám megszerettette velem a horgászatot. Már akkor az élő Tiszára jártunk le, számomra a folyó jelenti a legjobb horgászvizet. Sokkal vadregényesebb és izgalmasabb, mint egy tó.

Berecz Zsolt

Harcsát, pontyot, keszeget szoktam a Tiszában fogni – elevenítette fel a múltat a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja, aki most indult harmadik alkalommal ezen a megmérettetésen.

– A korábbi két alkalommal nem jött ki a lépés, nem ettek olyan jól a halak, mint most, örülök, hogy sikerült győznöm ebben az összetett versenyben.

Közel hatvan kis kárászt fogtam csontival, de a többi feladatot is aránylag jól sikerült teljesítenem.

– Nyári gyakorlaton kell dolgoznom, kevesebb idő jut a horgászatra, de a hétvégeken biztos, hogy megyek a Tiszára. Hogy vannak-e álmaim a horgászattal kapcsolatban? Egyszer talán jó lenne valamelyik híres folyónál – például a Pónál, az Ebrónál vagy a Duna-deltában – kipróbálni tudásomat.

Csend és nyugalom a parton

Az egyetlen női versenyző a szintén ibrányi Kulcsár Laura volt, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ő fogta a legtöbb, szám szerint 133 darab halat.

Kulcsár Laura

– Az egész család szeret horgászni, s hogy anyáék hallottak erről a versenyről, beneveztek rá engem. Az ibrányi Palocsán, valamint a Sóstói-tónál szoktunk horgászni. Most a kis halakra hajtottam rá, igyekeztem minél többet fogni belőlük.

– Szerencsére sikerült, fogtam többek között csontival kis kárászokat és kis pontyokat is. Szeretem a horgászatot, mert csend van, nyugalom van, igazából ki tudom kapcsolni magam – mondta Laura, aki a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiumának tanulója.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában