Tisztelet a védőnőknek

2020.08.25. 17:30

Gyermekeink egészségéért dolgoznak

– A magyar védőnői szolgálat Európa-szerte híres, szinte már hungarikum, és a megyeszékhelyen is minden évben megköszönjük a védőnők áldozatos munkáját – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hétfőn a védőnők napja alkalmából tartott szakmai értekezleten.

Az elismerő szavak mellett jelképes ajándékkal is megköszönték a védőnők munkáját

Fotó: Sipeki Péter

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság azért hívta életre a rendezvényt, hogy elismerjék a szakemberek munkáját, és az értekezleten megbeszéljék az alapellátásban dolgozókra váró feladatokat. Dr. Kovács Ferenc beszédében kiemelte, nagyon fontos a pozitív visszajelzés, s a járványhelyzet miatt az egészségügyben és az alapellátásban dolgozók munkája is felértékelődött, az emberek látókörébe került. – Az elmúlt években felújítottuk az egészségügyi infrastruktúrát, és a lehetőségekhez mérten biztosítjuk a laptopokat, az internethasználatot, illetve minden olyan eszközt, amely a védőnők munkavégzéséhez szükséges – árulta el a polgármester.

− A védőnők munkája az egészségügyi alapellátás egyik alapköve, a járványhelyzet alatt és békeidőben is értünk, a gyermekeink egészségéért dolgoznak – hívta fel a figyelmet Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője.

– A védőnők napját sajnos nem tudtuk az aktuális időpontban biztonságosan megtartani, és mivel baljósak az előjelek a jövőt illetően, úgy gondoltuk, itt az idő, hogy megköszönjük a munkájukat, és megtartsuk a szakmai értekezletet. Egy ilyen esemény nagyon hasznos tapasztalatokkal szolgál, s a köszönetnyilvánításon túl kiemelten fontos, hogy az apró dolgoktól a komolyabb feladatokig mindent meg tudjunk beszélni. Az önkormányzat mindenben támogatja a védőnők munkáját, de a veszélyhelyzet miatt egy ideje nem volt lehetőség szakmai megbeszéléseket tartani –árulta el Csikós Péter.

Elismerés illeti őket

Az igazgató elmondta, a Fenyő utcán megújult az orvosi rendelő, ahol védőnői szobát is kialakítottak.

– A Csillag utcán is folyamatosak a munkálatok: minimum négy védőnői körzetet alakítunk ki, melynek nagyon örülök, hiszen az a legjobb, ha a védőnők önállóan tudnak dolgozni, nem pedig egy orvosi rendelő mellett kialakított, kisebb szobában látják el a feladataikat. A Csillag utcán két helyiségben adminisztratív munkát, további kettőben pedig a mindennapi teendőket és a vizsgálatokat végezhetik el a szakemberek – tudtuk meg az igazgatótól, aki hangsúlyozta, elismerés illeti a védőnőket, hiszen a járványhelyzet alatt teljesen új metodika alapján végezték a munkájukat. – Videókonferencián vagy telefonon segítették a kismamákat, a gyermekeket, és biztosították számukra az ellátást. Az iskolai védőnőket új munkakörbe osztották be, ahol nagyon jól helytálltak, és egyéb egészségügyi tevékenységekben is részt vettek – méltatta Nyíregyháza 63 védőnőjének érdemeit Csikós Péter.

A koronavírus-járvány tehát új kihívások elé állította az alapellátásban dolgozó szakembereket, s mivel hamarosan becsöngetnek az iskolákban, lapunk utánajárt, hogyan készülnek a védőnők az iskolakezdésre.

Előadásokkal segítenek

Drotárné Koczka Erika iskolai védőnő kérdésünkre elárulta, már a korábbi tanévben is felhívták a figyelmet a megfelelő kézmosás fontosságára, melyről számos előadást is tartottak.

– Az idei tanévnek is fontos lépése lesz ez a felhívás, ezenfelül a távolságtartásra is oda kell figyelni, ami hatalmas kihívás lesz az iskolákban, és nem biztos, hogy ez mindenhol kivitelezhető lesz. Szükség esetén a szájmaszk viselését is hangsúlyozni fogjuk, illetve az igényeknek megfelelően felvilágosító előadásokat tartunk majd a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt – részletezte a biztonságos tanévkezdés lépéseit Drotárné Koczka Erika, majd hozzátette: el kell kerülni a csoportosulásokat a folyosókon, mosdókban, ebédlőkben, amit egy általános iskolában nagyon nehéz megértetni a kicsikkel.

– A nagyobbakkal ilyen szempontból könnyebb dolgunk van, hiszen ők többet tudnak a koronavírusról, bár azt hozzá kell tenni, hogy a kisebbek között is sok tájékozott gyermek van. Régen nem találkoztak a gyerekek az osztálytársakkal, a barátokkal, és amint megérkeznek az iskolába, nagyon fognak egymásnak örülni, ezért minden bizonnyal nehéz lesz a távolságtartást biztosítani – ismertette a várható nehézségeket az iskolai védőnő, aki a felvilágosító órákról is beszélt lapunknak.

– Az előadásokhoz gyakorlati bemutató is kapcsolódik: azon túl, hogy a higiénés szabályok betartására felhívjuk a figyelmet, gyakorlatban tanítjuk meg a gyermekeknek a megfelelő kézmosás csínját-bínját, és az iskolák mosdóiban ábrák is segítenek a diákoknak. Az előző tanévben osztályonként tartottunk előadásokat, hogy minden gyermekhez eljussunk, a következőben pedig az igényeknek megfelelően folytatjuk a tájékoztatást – tudtuk meg Drotárné Koczka Erikától. A védőnő kiemelte, sok kisdiák kapja meg a következő tanévben az esedékes oltásokat, s ez a koronavírus miatt szintén komoly szervezést igényel.

Komoly szervezést igényel

– A gyermekeket és szüleiket meghatározott időpontra kell hívnunk, hogy elkerüljük a tumultust, és csökkentsük a fertőzés veszélyét. Az őszi időszak további nehézségekkel jár, hiszen ekkor megszaporodnak a náthás, influenzás megbetegedések, és a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz lesz eldönteni, hogy csak egy egyszerű megfázástól, influenzától vagy a koronavírustól vannak a gyermeknek tünetei – zárta gondolatait a védőnő.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában