Helyi gazdaság

2010.11.05. 19:15

10 százalékra emelkedne a nyugdíjjárulék - RTL

<p>9 és fél százalékról 10 százalékra emelkedne a munkavállalók által fizetett nyugdíjjárulék. A javaslat már a Parlament előtt van - hangzott el a péntek esti RTL híradóban.</p>

A hírműsor számítása szerint a fél százalékos emelés egy átlagos keresettel rendelkező embernek több száz forintos plusz kiadást jelent havonta. A Fidesz szerint az így befolyó pluszpénzből a legalább 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fizetnék. Az MSZP-nél azt mondják, ezzel az adócsökkentés amúgy is csekély előnyeit veszik el az emberektől.

A Fidesz már a választási kampányban megígérte, lehetővé teszi, hogy a nők, ha legalább 40 évet dolgoztak, nyugdíjba mehessenek. Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője azt mondta az RTL-nek, hogy elkötelezettek ezeknek az intézkedéseknek a bevezetése mellett, ehhez szükséges a nyugdíjjárulék fél százalékos megemelése.

Egymilliárdot jelent az államkasszának

Az RTL számításai szerint a fél százalékos emelés például havi 80 ezer forintos jövedelemnél azt jelenti, hogy az eddigi 7600 helyett 8 ezer forint nyugdíjjárulékot kellene fizetni. Az államkasszának ez havonta akár több mint egymilliárdot forint plusz bevételt jelentene.

A szocialisták nem értik, miért nem a különadókból teremtenek fedezetet a nők nyugdíjára. Az ellenzéki párt szerint a kormány megpróbálta eltitkolni a járulékemelés tervét. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő szerint a kormány "fű alatt, lopva próbálja elfogadtatni, egy nagy salátába csomagolva".

A járulékemelésről szóló javaslatot a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság nyújtotta be a Parlamentnek, az adótörvényekkel együtt szavazhatnak róla a képviselők.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában