Nyíregyháza

2021.08.06. 20:00

Újabb milliárdok érkeznek Nyíregyházára

Összesen 3,2 milliárd forintos kormányzati támogatás érkezik a Nyíregyházi Ipari Park bővítéséhez.

Km

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napokban a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs újabb nyolc döntését jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter többek között elmondta: négy magyarországi ipari parkban, köztük Nyíregyházán végzik el a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket a beruházói betelepülések felgyorsítása érdekében.

– Fontos, hogy legyenek az országban olyan területek, amelyek gyorsan képesek a megfelelő körülményeket biztosítani a beruházó vállalatok számára. Sok esetben a pénzügyi, adózási feltételek mellett a beruházás fizikai feltételeinek megléte is döntő szempont egy-egy beruházási versenynél – fogalmazott a tárcavezető.

Fontosak a körülmények

A kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben, amit dr. Kovács Ferenc kommentált a Nyíregyházi Naplónak.

Látható, hogy a kormányzat kiemelten kezeli és támogatja Nyíregyházát, s az egyedi, vissza nem térítendő összegből az önkormányzat terület-előkészítő munkákat, valamint közmű- és egyéb infrastrukturális fejlesztést hajt végre.

A polgármester hozzátette, ez is erősíti azt az erre a ciklusra kitűzött városvezetői törekvést, hogy színvonalas munkahelyeket hozzanak létre, s ezzel minél több fiatal érkezzen vissza tanulmányai befejeztével szülőföldjére.

– Betelt ez a 127 hektáros ipari park, ami az elmúlt 30 évben indult, az utolsó területeket hál’ istennek két nyíregyházi vállalkozásnak eladtuk az elmúlt évben, az egyiken már épül is egy csarnok, valamint lejárt egy budapesti cég opciós joga. Így felszabadult a lehetőség, s azonnal lecsaptunk rá, az ipari park melletti területekből felvásároltunk 88 hektárt – ecsetelt két fontos okot a fejlesztésre dr. Kovács Ferenc.

A fejlesztés célja új munkahelyek létrehozása | Fotó: nyiregyhaza.hu

A polgármester hozzáfűzte, 56 hektáron a területet kivonták a termőföld kategóriából, s nagyobbrészt megtörténtek a régészeti feltárások, a lőszermentesítés, illetve a talajmechanikai vizsgálatok, így gazdaságfejlesztési területté vált. Így kiépíthető ezen a részen is az infrastruktúra: villanyáram, víz, szennyvíz, gáz, útépítés, csapadékvíz-elvezetés, informatikai háttér. Hangsúlyozta, az önkormányzat azonnal kezdi a közbeszerzések indítását, hogy jövőre ez a 88 hektár konkrét befektetésre alkalmas terület legyen.

Dr. Kovács Ferenc emlékeztetett: létrehoztak két tőkealapot, az egyiket iparfejlesztésre, a másikat a helyi kis- és középvállalkozások támogatására, 5 és fél, valamint 5 milliárd forinttal. Megvásárolták a most fejlesztendő 88 hektárt, amihez jelentős kormányzati támogatás érkezett, s a Financial Times globális felmérésében megjelent Nyíregyháza mint a befektetésösztönzési szempontból feltörekvő városok harmadik helyezettje.

Hozzátette, úgy gondolkodnak: ez az első ütem, már vannak komoly tárgyalásaik lehetséges befektetőkkel, s bízik az első konkrét szerződés mielőbbi aláírásában. Emellett a jövőt is tervezik, hiszen a kormány pozitív hozzáállása jegyében nemrégiben járt nála a HIPA, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetősége, s végignézték azokat a lehetőségeket, hogy lehet ebből távlatilag egy igazán jelentős ipari parkot létrehozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában