Újfehértó

2021.11.22. 08:44

A mezőgazdaság helyzetét értékelték

Rácz Imre szerint sok pozitív dolog történt, de van még megoldandó feladat.

TG

A gazdafórum vendégeit dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is köszöntötte

Fotó: Bakos Zsolt

Gazdafórumnak adott otthont szombaton az Újfehértói Kutató Állomás. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen az intézmény területén épül a megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása, a Szabolcsi Alma Centrum, melynek alapkövét az idén júniusban helyezték el dr. Nagy István agrárminiszter jelenlétében. A fórumon részt vevőket dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is köszöntötte, aki röviden értékelte a magyar agrárium elmúlt időszakát, szólt a vidékfejlesztést érintő pályázati lehetőségekről, az épülő almacentrummal kapcsolatban pedig a kutatás és fejlesztés fontosságát hangsúlyozta.

– A járvány alatt is gond nélkül biztosítottuk a hazai élelmiszer-ellátás zavartalanságát – kezdte beszédét Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte, a magyar kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy a nemzeti kiegészítő támogatás mértékét az új uniós költségvetési ciklusban nyolcvan százalékra növelje.

– Jogszabályi szinten lehetőség nyílt a sok gondot okozó osztatlan közös földtulajdonok gyorsabb, olcsóbb megszüntetésére. A megyében is sok állattartó telep pályázott sikeresen felújításra, modernizálásra vagy bővítésre. Örülünk, hogy a kormányzat ekkora összeget biztosított a hamarosan elkészülő almacentrumra – foglalta össze az elmúlt időszak sikereit Rácz Imre, aki a megoldandó problémákról is beszélt. Elmondta, rengeteg mezőgazdasági út felújításra vár a megyében, nehéz új területeket öntözés alá vonni, és még az sem egészen világos, hogyan fognak megfelelni a műtrágyahasználat csökkentését előirányzó uniós direktívának a hazai gazdák.

Hiány van vetőmagból

– A dinnyetermesztés sem most éli nálunk a virágkorát, egyre csökken a termőterület. Vetőmagból is hiány van. Sok pozitív dolog történt az agráriumban az elmúlt években, de még van megoldandó feladat – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Rácz Imre hozzátette, az idén tritikáléból és úgy tűnik, kukoricából is a sokévi átlag fölötti termést realizálhatunk.

A magas takarmányárak miatt ennek a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók örülnek, az állattartók azonban kevésbé – mondta a szombati gazdafórumon Rácz Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában