Konferencia

2022.12.06. 14:00

Cselekvés vagy öngyilkosság

Ma már nem lehet kérdés, hogy fenntarthatóan működtetünk-e egy vállalkozást, vagy sem.

Fotó: Dodó Ferenc

A fenntarthatóság, a klímavédelem és a zöld vállalkozói szemlélet kialakítása – ezek álltak a PRIMOM Alapítvány által szervezett szakmai konferencia fókuszában, A szervezet nyíregyházi székházában megrendezett fórumon először Mészáros Éva, a PRIMOM irodavezetője köszöntötte a vendégeket. Elmondta, az alapítványon belül "fut" egy úgynevezett GAPSME program, melynek célja, hogy támogassák a régió vállalkozásainak zöld átállását, fenntarthatósági törekvéseiket pedig tanácsadással és a jó gyakorlatok megosztásával segítsék.

Ennek a programnak a részeként szervezték meg a "Zöld cselekvési terv a kkv-k számára" elnevezésű konferenciát kedden délelőtt, melynek egyik előadója dr. Juhász Gabriella, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Országos Vállalkozói Mentorprogramjának Észak-Alföldi regionális koordinátora volt.

Kiemelte, a fenntarthatóság, a környezettudatos szemléletmód, a vállalkozások környezetkímélőbb működésének biztosítása ma már mindenki számára fontos: a piac kínálati és keresleti oldalán egyaránt elvárásként jelentkezik.

A szakember röviden bemutatta a kamara Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás nevű alprogramját, ami a mikro-, kis-, és középvállalkozások képviselői számára biztosította a fenntarthatóság mindennapokban alkalmazható gyakorlatának megismerését – mint kiderült, ebben részt vett a mátészalkai Carl Zeiss Vision Hungary Kft. és a nyíregyházi Michelin Hungaria Kft. is.

– A projekt olyan fenntarthatósági ismereteket adott át a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek új elemekkel gazdagíthatták a vállalkozások tudatos döntéshozatalát. A résztvevő szakemberek gyakorlatias, hazai viszonyok között megvalósítható mintákat mutattak be a mentoráltaknak, melyhez gyakorló vállalatvezetők segítségét vették igénybe – emelte ki dr. Juhász Gabriella.

A keddi szakmai konferencia másik előadója Rőczei Norbert, a Követ Egyesület a Fenntartható Gazdaságért projektmenedzsere volt. A szakember arról beszélt, miért kell fenntarthatóan működnie manapság egy vállalatnak.

Mint azt kiemelte, ma már nem választás kérdése, hogy fenntarthatóan működtetünk-e egy vállalkozást, vagy sem, ugyanis olyan környezeti változások korát éljük és olyan hatások érnek bennünket, hogy a konkrét cselekvés egész egyszerűen szükségszerű és tovább már nem odázható.

Rőczei Norbert az ENSZ főtitkárának, António Guterresnek a szavait idézte, aki nemrégiben azt mondta: két választásunk van, az egyik a kollektív cselekvés, a másik a kollektív öngyilkosság.

A szállítás fenntarthatóvá tétele, a megújuló energia, az energiahatékonyság, befektetés az oktatásba és a szemléletformálásba, az árvízvédelem, a szigetelés – ezeket a konkrét intézkedéseket javasolja a cégvezetőknek a Követ Egyesület projektmenedzsere, Rőczei Norbert, aki előadásának zárásaképp említett egy követendő példát, mégpedig azt az együttműködést, ami a BorsodChem és Kazincbarcika önkormányzata között jött létre a közelmúltban, minek eredményeként elkezdődött egy közös együttgondolkodás a két fél között a fenntarthatóság jegyében. 

TG

 

Címkék#primom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában