Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.20. 10:51

Erősödött a vármegyei vállalkozási kedv

Az előző évihez képest valamelyest visszaesett a regisztrált vállalkozások száma 2023-ban.

Tarnavölgyi Gergely

Vármegyénk az országos összevetésben évek óta a második helyen áll az egy főre jutó vállalkozások számában

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Tavaly év végén 1 millió 840 ezer vállalkozást tartottak nyilván hazánkban, mintegy 1200-zal többet, mint egy évvel korábban. A magyar vállalkozások 99,9 százalékát kitevő kis- és középvállalkozások a foglalkoztatottak 74 százalékának adtak munkát, a bruttó hozzáadott érték 59 százalékát állították elő – tájékoztatta lapunkat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Lapunk kíváncsi volt az ezzel kapcsolatos vármegyei adatokra, ebben Párkányiné dr. Csurka Edina, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára volt segítségünkre. 

Kilenc százalék 

– Nálunk az előző évihez képest valamelyest visszaesett a regisztrált vállalkozások száma 2023-ban, ezt pedig elsősorban az egyéni vállalkozások számának csökkenése okozta. 2022-ben főként a kisadózó vállalkozások tételes adója szabályainak változása miatt lett kevesebb a regisztrált cégek száma, ez átgyűrűzött 2023-ra is. Ezzel párhuzamosan viszont az újonnan alakult cégek száma tavaly 9 százalékkal nőtt, ezek közül a legnagyobb arányt az egyéni vállalkozások képviselték, az új társas vállalkozások száma az előző évi fele volt, ez az országos értékektől eltérést mutat. Így tehát elmondható, hogy összességében csökkent a vármegyei vállalkozások száma, de a vállalkozói kedv növekedett. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye az országos összevetésben évek óta a második helyen áll az egy főre jutó vállalkozások számában – adott értékelést Párkányiné dr. Csurka Edina. 

Országos számok 

A hazai regisztrált vállalkozások 6,6 százalékát (121 ezer) 2023-ban jegyezték be új vállalkozásként, mely a 2021. évi növekedést követően 2022-ben és 2023-ban is csökkent. Az újonnan alapított vállalkozások többsége, 2023-ban közel 80 százaléka önálló vállalkozóként kezdte meg tevékenységét. Az új alapítások számának csökkenésével egy időben 2022-ben 152 ezer, 2023-ban mintegy 120 ezer vállalkozás szűnt meg. Míg 2022-ben főként a jogszabályi változások (a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata szabályainak szigorítása) miatt a megszűnt vállalkozások mintegy kétharmada egyéni vállalkozó volt, addig 2023-ban már egyenletesebb volt a gazdálkodási forma szerinti eloszlás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában