Nyíregyháza

2024.02.15. 13:57

Nincs hiteltartozása Nyíregyházának (képek)

Ülésezett a nyíregyházi képviselő testület csütörtökön.

L. Tóth Lajos

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

Kitüntetések, díjak átadásával kezdődött a csütörtöki közgyűlés. Nyíregyháza Város Nívódíját a BANU-SZER Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. részére adományozták. Az 1991-ben alapított társaság fő tevékenységei közé tartozik az épületgépészeti értékesítés és kivitelezés, a víz-, gáz-, fűtés szerelvények forgalmazása, szerelése és a gázüzemű készülékek szervizelése. Aktívan részt vesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei gázberuházásokban. Gáznyomásszabályozók, konyhai és vendéglátó ipari berendezések telepítését végzik, valamint intézmények, épületek külső-belső gázellátását valósítják meg. Mindemellett a kft. aktívan foglalkozik tanulók képzésével is. Precíz, megbízható munkájukkal, több mint 30 éves tapasztalatukkal elismertséget szereztek a szakmában, emellett kivívták a bizalmat a lakosság körében is.

A díjat Balázs László és Bálint Tamás vehette át. 

A közgyűlése Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán díj kitüntetésben részesítette Kovács Richárd ökölvívót, aki történelem-testnevelés szakos tanárként végzett a Nyíregyházi Egyetemen, és jelenleg a Sója Miklós Görögkatolikus iskolában oktat. A máriapócsi születésű sportoló 9 éve képviselte Magyarországot az ifjúsági Eb-n, öt alkalommal pedig aranyérmes lett a felnőtt országos bajnokságon. Az egyetemi világbajnokságon ezüstérmet szerzett 2018-ban, míg a 2022-es Európa-bajnokságon bronzérmet akasztottak a nyakába. Tavaly az Európa Játékokon elért bronzérem nyitott számára utat a párizsi olimpiára. Távollétében felesége, Kovácsné Lazók Szabina vette át a díjat.

Az Együtt egymásért Burger István díjat Bernáth Imrének ítélték oda. A szakember pedagógusként kezdte meg munkáját a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központban, ahol a gyermekek felzárkóztatása, korrepetálása, tehetséggondozása volt a feladata. Később 7 évig vezette a központ északi telephelyét. Részt vett a  készenléti szolgálat megszervezésében és beindításában, melynek koordinálását azóta is végzi. Mindemellett a Periféria Egyesületnél is aktív munkát végez a hajléktalan emberek megsegítéséért. A zene szeretete adta az ötletet, hogy zenekart alapítson kollégájával hátrányos helyzetű gyermekek részvételével a Huszár-telepen.

Elfogadták az előterjesztést a nyíregyházi önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendelet megalkotására. 

– Nyíregyházának nincs hiteltartozása. A következő öt évre tervezett mintegy 20 milliárd forintos saját bevételt működtetésre és fejlesztésre fordítja az önkormányzat – közölte Varga János könyvvizsgáló. 
– Ha visszagondolunk a 2010 előtti állapotokra, akkor finoman szólva is egészen más viszonyok uralkodnak azóta. Jelenleg a városnak nincs kifizetetlen számlája, hitele. Az önkormányzat stabil alapokra építkezhet — fűzte hozzá dr. Kovács Ferenc polgármester. 

Az idei esztendőre javasolt és elfogadott költségvetés főösszege 145,143 milliárd forint.

A Spartacus 1928 Nonprofit Kft. nyújtotta be azokat a pályázatokat az infrastrukturális fejlesztéseihez, amelyeket a Magyar Labdarúgó Szövetség is jóváhagyott. Ezúttal az örökösföldi sportcentrum nettó 1,3 milliárd forint összegű beruházásaihoz szükséges tulajdonosi hozzájárulások és nyilatkozatok kiadása miatt került napirendre a téma. A tao-támogatás 900 millió forint, míg a fennmaradó 400 millió forintos önerőt a társaság vállalja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában