Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.03.29. 13:52

Komolyabb fagykár nem volt a térségben

Mintegy 2 Celsius fokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál.

Tarnavölgyi Gergely

Komolyabb fagykár nem volt vármegyénkben

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

A tavaszi „meleghozók” hetében a korábbi napokhoz képest mérséklődött a hőmérséklet, de még így is mintegy 2 Celsius fokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál – tájékoztatta lapunkat dr. Rácz Csaba. 

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa elmondta: csapadék alig hullott a vármegye területén, azonban többfelé fordult elő hajnali fagy. Az elmúlt héten beköszöntött a csillagászati tavasz, a huszadikai tavaszi napéjegyenlőséget követően tehát a gyorsan hosszabbodó nappalok meghaladták a tizenkét órát. Dr. Rácz Csaba hozzátette, az idén a szokásosnál jóval korábban fejlődésnek induló vegetáció igényei szempontjából kedvező volt az egyre hosszabbodó napfénytartam. 

Emelkedtek a maximumok

Az éjszakák hosszának gyors csökkenésétől a fagyok kialakulási esélyének és erősségének mérséklődését várhattuk, azonban mivel időjárásunkat a hét jó részében egy északkelet felől érintő hidegörvény határozta meg, a vele érkező hideg, száraz légtömegben jelentősen megnőtt a fagyok valószínűsége. A hét elején már felettünk volt a hideg légtömeg, így kedden reggel is mérhettünk fagypont alatti értékeket, főként a vármegye keleti tájain. Másutt a mérsékelt légmozgás és a felhőzet még megvédte a tájat az erősebb lehűléstől. Huszadikán virradóra országszerte mínusz 2 – mínusz 7 fokos, erős fagyokat mértek, ám térségünk szerencsésnek bizonyult, ismét a felhőzet kímélte meg a fagykároktól. A következő hajnalra azonban a kiszorulóban lévő hideg levegő vármegyénk felett még épp itt ragadt, s a derült, szélcsendes időben a Nyírség laposain mínusz 2-mínusz 4 fok közötti hideget mértünk. Másutt fagypont és mínusz 2 fok közé ereszkedett a hőmérők higanyszála, mely még mindig nem jelentett területi átlagban is igazán veszélyes, károkozó fagyeseményt. 

A következő napokban fokozatosan gyengült az éjszakai lehűlés, átmenetileg fagymentessé váltak az éjszakák, ezzel párhozamosan a nappali maximumok is sokat emelkedtek. A viszonylag változékony, frontokkal tarkított időjárás ellenére csapadék csak mutatóban akadt, mennyisége területi átlagban nem érte el az 5 millimétert, jellemzően 0 és 2 milliméter között maradt a heti összeg.  A fagyok esélye jelentősen csökkenni látszik a márciusból hátra lévő napokon, ám a szél többször lehet élénk, mely hátráltathatja az esedékes növényvédelmi munkákat, valamint tovább fokozza a párolgást a melegedő idő miatt egyébként is egyre szárazabb talajfelszínről – zárta dr. Rácz Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában