Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.10. 20:00

Azonnal tudták, mit kell tenniük

Rendőreink egyre gyakrabban találkoznak olyan szituációval, amikor az életmentési tudásukra van szükség.

BM

Balázsi Béla és Kovács Zsolt | Fotók: Pusztai Sándor

Fotó:

– Ilyen helyzetben az ember nem mérlegel, nincs idő hezitálni, minden pillanat számít, egy élet múlhat rajta – mondták lapunknak Kovács Zsolt és Balázsi Béla rendőr törzsőrmesterek, akiket arra kértünk, elevenítsék fel, mi történt január 6-án Nagyvarsányban.

– Fokozott ellenőrzést tartottunk a kapitányság területén, s feladatunk volt a boltok ellenőrzése is, így pénteken este nem messze álltunk meg a helyi pékségtől, amikor egy fiatal fiú szaladt oda hozzánk, hogy a barátja váratlanul összeesett, segítsünk! Mind a ketten rohanni kezdtünk, s láttuk, hogy egy 16-17 év közötti fiú fekszik a földön, eszméletlen, a végtagjai görcs­ben össze vannak zárva, és rángatózik – sorolták, mit láttak. Az elsősegélynyújtó tanfolyamon tanultak alapján azonnal és pontosan tudták, hogy egy ilyen roham esetén mit kell tenniük.

Pontos helyzetfelismerés

– A görcsösen rángatózó testet nem szabad lefogni, a legfontosabb megakadályozni a további sérüléseket, ezért összehajtott kabátot tettünk a feje alá, hogy a rángatózástól, ütődéstől ne sérüljön, oldalra fektettük, figyeltük a légzését, óvtuk és közben értesítettük a mentőket – részletezte Balázsi Béla, aki 2011-ben szerelt fel, a Barabási Határrendészeti Kirendeltségről tavaly szeptemberben érkezett a kapitányságra. Szerinte a helyes helyzetfelismerés alapvető, az arra adott pontos reagálás, válasz pedig jön a képzéseken megszerzett tudással, a tapasztalattal, amikor már a zsigerekben van, mit kell tenni.

– Közterületen látunk el szolgálatot, így ott bármi megtörténhet, s egyre gyakrabban találkozunk olyan szituációval, amikor az életmentési tudásunkra, képességünkre van szükség – tette hozzá Kovács Zsolt, aki 2012 óra óta dolgozik a rendőrségen. Fegyveres biztonsági őrként kezdte, majd a Barabási Határrendészeti Kirendeltség állományába került, két éve van a naményi kapitányságon. Felidézte, hogy korábban Pusztadoboson, valamint közvetlenül a kapitányság épülete előtt is szükség volt az újraélesztési tudásra, a mellkaskompressziót a kiérkező mentők folytatták emelt szinten.

Deák Ferenc vásárosnaményi kapitány is gratulált a kollégáinak                                               

– Elvégeztük a feladatunkat, s megyünk tovább – válaszolták arra, hogy egy-egy ilyen esetet elmesélnek-e otthon, ám kiderült, inkább kollégák között beszélnek erről, hiszen ezekből mindannyian tanulhatnak. Levonhatók és megoszthatók a fontos tapasztalatok, hogy egy hasonló helyzetben a leggyorsabban, legjobban döntsenek és cselekedjenek.

– A vármegyében magas a szív- és érrendszeri betegek száma, fontos tudnunk, hogy szívinfarktus vagy hirtelen szívmegállás esetén mi a teendőnk – hangsúlyozták mindketten, arra pedig nem is számítottak, hogy azért, amit tettek, ami számukra természetes, a hivatásuk része, majd a közösségi portálon mondanak köszönetet.

– Nagyon fontos, hogy a rendőr aktívan tudjon reagálni minden helyzetben, akkor is, ha életmentésről van szó. A helyzet magaslatán kell lennie bármelyik közterületen szolgálatot ellátó kollégának a nap minden szakában – nyomatékosította Deák Ferenc alezredes.

Önként és lelkesen tanulnak

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság vezetője büszke arra, hogy a hivatásos állományuk több mint 80 tagjának kétharmada már részt vett az önkéntes Police Medic-képzésen, melynek során az Országos Mentőszolgálat munkatársai, illetve egészségügyi dolgozók tartanak oktatást. Újraélesztési, elsősegélynyújtási ismereteket sajátítanak el, megtanulják, hogy egy-egy baleset helyszínén hogyan lehet fektetni, elhelyezni a sérültet, a sérülést hogyan kell ellátni, a vérző sérülésen milyen kötést kell alkalmazni – sorolta a kapitány.

Úgy véli, amikor valaki önként vállal valamint, akkor azt sokkal szívesebben, nagyobb lelkesedéssel teszi, mint amikor kötelező. Abban bízik, kollégái helytállása példa lehet mások előtt is, s talán más kapitányságokról is többen döntenek úgy, hogy elvégzik a képzést. A mindennapokban látják azt – 28 település mintegy negyvenezer lakosa tartozik a kapitányság illetékességi területéhez –, erre a tudásra egyre nagyobb szükség van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában