Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.03. 10:00

Nagyon fontos a lakatlan ingatlanok védelme

Az elkövetők a nap bármely időszakában viszonylag alacsony kockázattal megvalósíthatják a betörést.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Pexels.com

Amellett, hogy az esetleges tulajdonos értékeit ellopják és megrongálják – a nyomozás illetve az elkövető felderítése szempontjából – külön nehézséget jelent, hogy a bűncselekmény megvalósulásától a felfedezéséig hosszú idő telik el, mivel a tulajdonosok nem laknak ott életvitelszerűen, későn veszik észre, hogy betörés történt.

Biztonsági tanácsok

•A betörés ellen védekezhetünk, egyrészt mechanikai eszközökkel, másrészt a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is.
•A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó ingatlanokban lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon védelmükről.
•Az ingatlanok bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellően biztonságosak legyenek.
•Az ablakokat is lássuk el megfelelő védelmi eszközökkel! Ne feledje, a szúnyogháló nem véd a behatolás ellen!
•Anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert!
•Javasoljuk, hogy rendszeresen látogassanak el a hétvégi házukhoz, átmenetileg lakatlan ingatlanjaikhoz, vagy ha hosszabb ideig nem keresik fel, kérjék meg a szomszédokat, hogy az Ön birtokára is figyeljenek.
•Értékei védelmében készítsen „zsebleltárt”! A műszaki eszközök típusáról, sorozatszámáról és egyedi azonosítókról, továbbá az egyéb értékekről készített nyilvántartás, illetve fotó elősegítheti egy esetleges lopást követő azonosítást és a nyomozati eljárás folyamatát.

Amennyiben gyanús személyek, vagy idegen gépkocsik mozgását észleli, haladéktalanul hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

-SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában