Helyi közélet

2008.12.25. 12:47

Karácsony gyomorpanasz nélkül

<p>Nyíregyháza – Ételmérgezést okozhat a szennyezett mák, mert a gubóból ópiátszármazékok kerülhetnek a mákszemek közé. A szakemberek egyrészt óvatosságra intenek, ugyanakkor azt mondják: néhány egyszerű óvintézkedéssel kivédhető a baj.</p>

Az elmúlt években már előfordult az országban mákfogyasztással kapcsolatos ételmérgezés. Ennek az az oka, hogy a mákgubóban maradhatnak ópiátszármazékok, és ezek a törmelékkel bekerülhetnek a mákmagba - mondja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója.

Szeitzné Szabó Mária azt javasolja, hogy ha a mák koszos, törmelékes, illetve belekerültek a mákgubó darabkái, akkor ne vásárolják meg. Ha otthon van belőle, de a háziasszony nem szeretné kidobni, akkor váltott vízben ki kell mosni, a tetejéről le kell önteni a felül úszó szennyeződést és szétterítve meg kell szárítani. Ezután már csak le kell darálni, és nyugodtan fel lehet használni a bejglibe.

Ha ezeket az egyszerű műveleteket elvégzik, nem történhet baj - tette hozzá a főigazgató. A diónál arra érdemes odafigyelni a piacon vagy az üzletben, hogy nem molyosodik-e. Emellett veszélyt jelenthet, hogy a törött diódarabok közé keveredhetnek szennyeződések, és velük együtt különböző kórokozó baktériumok. Szabad szemmel könnyedén megállapítható, hogy milyen a tiszta, ép dió.

Ha mégis molyos vagy poros, akkor ne használják fel az ünnepi édességekhez. Karácsonykor gyakran az asztalra kerülnek a szárított gyümölcsök is. Ezek közül különösen a fügével kapcsolatban fut be több gyorsriasztás az Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz.

A füge is molyosodik és könnyen penészedik. Ha fehér lepedéket vagy molylárvákat látnak rajta, semmiképpen se fogyasszák el. A szakembereink azt is javasoljá, hogy a narancs, mandarin, citrom héját mossák meg, mielőtt megennék a gyümölcsök húsát, főleg akkor, ha kisgyereknek is adnak belőle. A Csillagszóró Hadművelet átfogó kampány során számos tanáccsal látják el a vásárlókat a karácsonyt megelőző hetekben.

A legfontosabb tudnivaló az egyéni felelősség. Senki sem várhatja el ugyanis, hogy a hatóságok megvédjék a fogyasztókat a saját felelőtlenségük következményeitől, például, ha az utcán, piacon vásárolnak kétes eredetű vagy kifogásolható minőségű terméket. Mindenkinek személyesen is tennie kell azért, hogy az ünnep jól kezdődjön, és ne érje őket bosszúság a főzés közben.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában