Helyi közélet

2010.08.24. 16:07

Nemes ízekkel, nemes célokért

<p>A Zsindelyes Pálinkafőzde idén is megrendezi Érpatakon a Zsindelyes Fesztivált.</p>

Három év sikerei után 2010 szeptember 4-én már ízlelni valók sokaságával, két színpad látni- és hallani valóival várja a közönséget a IV. Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál, hangzott el a nyíregyházi Hotel Pagony díjugrató pályáján tartott keddi sajtótájékoztatón.

Papp József a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosa szerint a pálinka és a népi gasztronómia mellett a hagyományőrzés jegyében telik majd szeptember első szombatja a Zsindelyesen, ahol ezt a fesztivált a pálinka marketing mellett a megye egyik meghatározó rendezvényének szánják. Ami a gasztronómiát illeti, a pálinka sokoldalú felhasználhatóságát bizonyítandó 12 pálinkás ételreceptet állíttattak össze neves mesterszakáccsal, melyek közül a nagyszabású főzőverseny résztvevői is választhatnak elkészítendő versenyételt. Ezen kívül speciális Zsindelyes koktélokat és desszerteket is lehet majd kóstolni, Laisz Adrás mixer és a gyulai Száz éves cukrászda jóvoltából.

Újdonság: kávés pálinka!

Abszolut újdonság lesz az a fesztiválon bemutatkozó kávékoktél, amelynek legjobb (kávé+pálinka) kombinációja még kísérletezés alatt áll, s amelyet a Hajcsunk Tibor a nyíregyházi Pasco Caffe Kft. igazgatója, nemzetközi kávé bíráló szakember ígért meg a tájékoztatón.

Ami a népi hagyományokat illeti, a kisebbik színpad ezek bemutatására rendezkedik be, mellette kézműves mesterek tartanak majd bemutatót, a népi játszóházban pedig valóban régi hagyományt idéző játékokkal szórakoztatják a gyerekeket. A nagyobbik színpad mellett pedig lovas időutazásra invitálják majd az érdeklődőket a honfoglaláskortól az 1948-as szabadságharcig terjedő történelmi korszakokat idéző kosztümös lovas hagyományőrző csoportok.

Világrekord kísérletekben sem lesz hiány

Az Érpataki Asszonykórus már szeptember 2-án hangolni kezd a rendezvényre – mondta el Sutkáné Makara Bea a dalárda vezetője –, mivel az együtt éneklés mindeddig 56 órás maratoni világrekordját kísérlik megdönteni. A 13 asszony 72 órán keresztül énekel majd együtt folyamatosan, a Zsindelyes tanyain kívül egy budapesti fesztivált is aláfestve.


Ám nem csak az övék lesz az egyetlen Guiness rekord Zsindelyesen, mivel itt igyekeznek megdönteni a kompótfőzés világrekordját is, 3 ezer literes üstben 2010 adag pálinkás almakompót elkészítésével


A Zsindelyes Fesztivál szervezői nemes célt is képviselve a belépődíjak egytizedét a felsőzsolcai árvízkárosultak javára ajánlják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában