Helyi közélet

2010.09.29. 19:24

Jól menő zálogházak Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Nem egészen hét év alatt megduplázódott a zálogházak száma a megyeszékhelyen: míg 2004-ben még csak 15, ma már közel 30 ilyen üzlet működik.</p>

Az arany ára igen magasan áll, ami elméletileg közvetlen összefüggésben is lehetne az ügyfélkör megnövekedésével, a szakemberek mégis inkább a gazdasági válsággal és a növekvő szegénységgel indokolják.

– A két évvel ezelőtti válság óta egyértelműen érezhető a forgalomnövekedés, s bár elég nehéz konkrét számokat mondani,  18-20 százalékos növekedés biztosan kijelenthető – mondja a húsz éve ékszerbecsüs Szilágyi Józsefné, a belvárosi Gyöngyház Ékszerüzlet és Zálogház alkalmazottja. – Sokáig inkább a szegényebb rétegekből jöttek, de most már jellemzően a középosztály jár be, és egyre gyakrabban gazdagabbak, vállalkozók is megfordulnak nálunk, hogy ékszereiket zálogba helyezzék. Az utóbbiak főleg átmeneti pénzügyi nehézségek, például vállalkozói körbetartozás miatt nagyobb, néhány százezres, ritkán egymilliós értékeket adnak be, s rövid időn belül ki is váltják, míg az ügyfelek nagyrésze 15-20 ezer forint értékben helyez zálogba vegyes ékszereket. Az okok között legtöbbször kifizetetlen közüzemi számlákat, törlesztőrészleteket említenek. A szolgáltatásunkkal élők zöme, legalább 80 százaléka visszajáró, amikor tudja, kiváltja beadott értékeit, aztán a következő nehezebb periódusában újra megjelenik. Nagyrészt családos emberekről van szó, akiknek szükségük van a hónap végi segítségre.

Rászorultak utolsó mentsvára

– Napi megélhetés – mondja szemmel láthatóan dühösen a nevének elhallgatását kérő K-né, amikor arról kérdezem, miért hozott be a zálogházba egy kisebb maréknyi aranyékszert. – Valamikor megvettük, most meg eladjuk. Majd ha az állam segít az embereken, mert az a hibás, majd ha nem áll így a svájci frank, akkor nem fogunk rákényszerülni, hogy eladjuk az értékeinket. Három gyerekünk van és nyögjük a lakáshitelt, én munkanélküliként, a férjemnek meg ki kellett mennie Angliába, hogy rendesen fizető állást találjon... – csuklik el a hangja, s már sírva teszi hozzá: – írja csak le, hadd tudják meg odafent, hogy élnek az emberek!

A hölgynek 62 ezer forintot ajánlanak a zálogbahelyezésért, 88 ezret, ha eladja ékszereit. Rövid hezitálás után az utóbbit választja.

– Az igaz, hogy sok az új ügyfél, de legalább ugyanannyit el is veszítünk, mert egyre többen már nem tudják kiváltani értékeiket. Itt nem igazán beszélhetünk forgalomnövekedésről – mondja Halász Péter, a három éve működő örökösföldi Maxx Zálogház tulajdonosa. – Kuncsaftjaink nagy része szegény, egyszerű munkásember, vagy munkanélküli, akik elsősorban a hónap második felében jelennek meg, hogy értékeik leadásávál kihúzzák valahogy a következő fizetésig. A téli időszakban mindig többen jönnek a magasabb megélhetési költségek miatt, és megérezzük a forgalom növekedésében a nagyobb ünnepeket is, különösen a karácsonyt. Az aranyár itt senkit nem befolyásol, szemben a gáz- és fűtészsámlával. Sokan vannak, akik itt veszik ki a fülbevalót, emelik le a nyakláncot, húzzák le a jegygyűrűt. Agyonvágták a lakosságot a hitelekkel, meg a magas közüzemi díjakkal, a zálogház gyakran az utolsó mentsvár.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában