Helyi közélet

2011.07.08. 11:56

Hétköznapi áldozataink

Lemondtunk-e szórakozásról, hogy az így megtakarított pénzt egy újabb képzésre, szakkönyvekre költsük? Nyéki Zsolt jegyzete 

Lemondtunk-e szórakozásról, hogy az így megtakarított pénzt egy újabb képzésre, szakkönyvekre költsük? Nyéki Zsolt jegyzete Örök igazság, hogy a választáshoz – bármiről is legyen szó – választék szükséges. Cipő, bútor, étel, vagy éppen munka – a sajátos közös nevező az bennük, hogy szeretünk mindegyikben válogatni, s szeretnénk a leginkább kedvünkre valót megtalálni. Ez azonban áldozatok nélkül nem sikerülhet.

Olyan időket élünk, amikor a világ számos országában az állam kevesebbet tud nyújtani, és kénytelen többet kérni polgáraitól. Ahol ezt a társadalom megérti, elfogadja, s megszületnek a kompromisszumok, ott a közösség is gyorsabban kikerül a hullámvölgyből. Ahol nem, ott elhúzódik a válság.

Egyéni és közösségi válság

Az értékteremtés irányába terelő hazai közmunkaprogram kommentálásai vélt és valós sérelmek mentén születnek. Kétségtelen, sokan kerülnek olyan kényszerhelyzetbe, amikor az elképzelt, remélt munka csak vágyálom szintjén lebeg előttük - de miről is álmodozhat az a csaknem egymillió munkanélküli, akinek semmiféle szakképzettséggel sincs?

A mindenkori társadalom felelőssége óriási, de az egyéné legalább ekkora. Feltesszük-e a kérdést, hogy mi magunk mindent megtettünk-e azért, hogy tudásunkat gyarapítsuk, s ezzel értékesebbé tegyük magunkat a munkaerő piacán? Küzdöttünk-e azért, hogy szakmát sajátítsunk el, esetleg újakat szerezzünk?

Meghoztuk-e a hétköznapok áldozatait, amikor a „jogom van a pihenéshez” egyébként jogos igényét is háttérbe szorítottuk? Választottuk-e kikapcsolódás helyett a tanulást, ringatott-e álomba esti tévézés helyett tankönyvek száraz szövege? Keltünk-e hajnalok hajnalán, hogy a mester műhelyét patika tisztaságúra varázsoljuk, mire jön az első kuncsaft? Lemondtunk-e szórakozásról, hogy az így megtakarított pénzt egy újabb képzésre, szakkönyvekre költsük? Befektettünk-e a saját jövőnkbe valamit, vagy ezt mástól, a társadalomtól várjuk el?

Az egyéni és közösségi válság problémáinak tényleges megoldására a válaszok tükrében van esély.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában