Helyi közélet

2012.01.18. 16:44

A környezetbarát kertművelést gyakorolják Géberjénben

Géberjén - A kertészkedés környezetbarát módját, valamint a háztartások energiafelhasználásának csökkentését is megismerhetik a résztvevők azokon a foglalkozásokon, amelyeket a géberjéni önkormányzat szervezett. A Szatmári Épülő Közösségek tréningsorozatain ugyanakkor álláskeresési technikákat is elsajátíthattak azok, akik bekapcsolódtak a programokba.

Géberjén - A kertészkedés környezetbarát módját, valamint a háztartások energiafelhasználásának csökkentését is megismerhetik a résztvevők azokon a foglalkozásokon, amelyeket a géberjéni önkormányzat szervezett. A Szatmári Épülő Közösségek tréningsorozatain ugyanakkor álláskeresési technikákat is elsajátíthattak azok, akik bekapcsolódtak a programokba.A kertművelés környezetbarát módjairól, valamint a kertben keletkező hulladék környezetbarát módon történő hasznosításáról is hallhatnak előadást a géberjéniek. A település önkormányzata ugyanis 2011 szeptembere és 2012 januárja között környezeti nevelés tréningeket szervez kifejezetten felnőttek számára. Ezek során a környezettudatos gondolkodás kialakításán, a természeti és épített környezet fenntarthatósága érdekében szükséges ismeretek, magatartásminták, életviteli szokások megtanításán van a hangsúly.

- Fontos cél, hogy a környezetvédő gondolkodás és viselkedés a résztvevők személyiségjegyévé váljon, akik képesek legyenek ezt a fajta értékrendet a családtagjaikban és barátaikban, ismerőseikben, kollegáikban is kialakítani. A foglalkozások során külső helyszíneket is felkeresnek, így például hulladékgyűjtési akciót is szerveztek a községben lévő Holt-Szamos parton, valamint a művelődési ház és az iskola környékén. Fontos cél a globális környezeti problémák megismertetése, az ezek elleni cselekvésre ösztönzés, a mindennapi életben a környezettudatos gondolkodás és magatartás szemléletének kialakítása – ismertette Farkas Zsuzsanna szakkör koordinátor.

A tréningek során a résztvevők sok más mellett megismerhetik a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, ezek gyakorlati alkalmazását, illetve olyan módszereket, amelyek révén csökkenthetik a háztartásuk energiafelhasználását. Ezzel nemcsak a környezetüket védik, hanem pénzt is megspórolnak. Ismereteket szerezhetnek a hulladékok újrahasznosításáról, valamint a környezetbarát megújuló energiahordozók felhasználási lehetőségeiről is. A programokon Géberjén és a kistérség felnőtt lakosai, köztük hátrányos helyzetűek vesznek részt. Elsősorban a téma iránt érdeklődő, valamilyen formában érintett lakosokat, köztük nyugdíjasokat, munkanélkülieket, GYES-en, GYED-en lévő kismamákat, pályakezdő fiatalokat vonták be a munkába.

Ugyancsak a géberjéni önkormányzat szervezésében indult az a tréningsorozat, amely során konfliktuskezelési technikákat sajátíthatnak el az iskolás tanulók. Ezek birtokában hatékonyan tudnak megbirkózni a mindennapokban előforduló iskolai és családi konfliktusokkal. A foglalkozások során az iskolások kommunikációs, együttműködési és kompromisszum készségét is fejlesztik. Szintén a géberjéni önkormányzat szervezett pályaszocializációs programot a továbbtanulás előtt álló 14 éveseknek. Számukra személyenként egy órás foglalkozást tartottak, ahol a diákok egyéni fejlesztési tervét értékelték, ez alapján nyújtottak nekik segítséget. A tréningek a Szatmári Épülő Közösségek projekt keretében valósulnak meg.

Csakúgy, mint az önismereti és álláskeresési technikákat bemutató és gyakoroltató kiscsoportos foglalkozássorozat, amely 2011 októberétől decemberig zajlott. Ezek célja az volt, hogy a résztvevők megtudják, milyen módszerekkel képesek önmaguk reális megismerésére, saját helyzetük értékelésére, amelyet fel tudnak majd használni az álláskeresésben is. Ugyanakkor a foglalkozásokon az is kiderült, hogyan használhatják fel a személyes kapcsolati hálójukat a munkahely felkutatásában, milyen állami szervezetek, fejvadász cégek, weblapok és sajtótermékek segítségével lehet rábukkanni a megfelelő állásajánlatra, valamint hatásos jelentkezési technikákat is elsajátíthattak a résztvevők. A személyes kompetenciák közül a döntésképesség, a pontosság és a rugalmasság, míg a társas kompetenciákból a kapcsolatteremtő- és fenntartó képesség és a konfliktusmegoldó képesség fejlesztését gyakorolták a tréningeken. Az oktató szerint nagy szükség van a fiatalok körében az ilyen jellegű programokra.

- Amikor a kedves volt kolléganőm megkért, hogy csatlakozzunk ehhez a programhoz, nagyon örültem. Azt gondolom, hogy a mai, kiélezett versenyű világunkban a pályaválasztás előtt álló végzős diákoknak szükségük van minél szélesebb körű ismeretekre. Tudjuk, hogy pályát választani nagyon nehéz és ebben nagyon nagy segítséget kaptak a foglalkozásokon. Tisztán láthatnak sok olyan kérdést, amit eddig nem, és a választás számukra sokkal egyszerűbb lehet. A foglalkozások jó hangulatúak voltak, ami megkönnyítette azt, hogy a fiatal felnőttek válaszokat adjanak, ez persze nagyban köszönhető az én kedves kolleganőmnek. Szeretnék majd a későbbi projektekbe is bekapcsolódni, mert a naprakész tudás nagyon fontos – mondta Bétéri Zoltán középiskolai tanár.

A foglalkozásokon a Géberjénben és a kistérségben élő munkanélküliek, pályakezdő  vagy pályaválasztás előtt álló fiatal felnőttek, illetve GYES-en, GYED-en lévő kismamák vettek részt. A programok során a résztvevők egyénre szabott segítséget is kaptak.

- A foglalkozás megkezdése előtt kompetenciamérő teszteket töltöttek ki a résztvevők, az ezek alapján elkészített egyéni fejlesztési tervek igen hasznosak voltak a fiataloknak. Főleg azoknak, akik nem tudták még eldönteni, hogy milyen pályát válasszanak. Illetve volt olyan munkanélküli, aki a foglalkozás segítségével tudta elkészíteni önéletrajzát, amelyet aztán hasznosítani tud álláskeresés során – tette hozzá Máté Krisztina projektasszisztens.

A tréningeket a Projekt Irodának székhelyet adó Gondozási Központban tartották. A Szatmári Épülő Közösségek projekt egyébként tavaly nyáron indult és idén augusztusban zárul. A programot az Európai Unió finanszírozza.

- Kenyeres Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában