Helyi közélet

2012.02.06. 15:21

A jókaisok már több, mint egytonna italos kartondobozt gyűjtöttek

Nyíregyháza - Rekordot döntve, eddig már több mint 34 tonna, vagyis négy városi autóbusz tömegével megegyező italoskartondobozt gyűjtöttek az óvodás és iskolás korú gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ)szeptember végén kezdődött gyűjtőprogramján.

Nyíregyháza - Rekordot döntve, eddig már több mint 34 tonna, vagyis négy városi autóbusz tömegével megegyező italoskartondobozt gyűjtöttek az óvodás és iskolás korú gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ)szeptember végén kezdődött gyűjtőprogramján.Habár a program még csak a felénél tart, ez a mennyiség jelentősen meghaladja a tavaly – a program egész éve alatt – összegyűjtött 26 tonnát. Az intézmények és a gyerekek lelkesedését jól tükrözi, hogy egy iskolában már több mint 1 tonna italos kartont gyűjtöttek, amiért cserébe hamarosan átvehetik a 100.000 forontos különdíjat – ez az intézmény pedig a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola.

Az IKSZ által meghirdetett program célja, hogy felhívja az óvodások és iskolások, valamint szüleik figyelmét arra, hogy az italos karton csomagolás szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. A programon belül 12 város – köztük a szabolcsi megyeszékhely – és hat budapesti kerület 277 intézményében mintegy 58 ezer iskolás és óvodás gyermek gyűjti szorgalmasan a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Az intézmények az összegyűlt mennyiséggel arányosan díjazásban részesülnek.

Az italos kartondobozok minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készülnek. Egy fából átlagosan 5300 darab italos kartondoboz készülhet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek által gyűjtött 34 tonna, vagyis körülbelül 1 millió darab italos kartondoboz szelektív gyűjtésével mintegy 190 darab fát mentettek meg a kivágástól.

A gyűjtés eredménye intézményenkénti bontásban a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon olvasható.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában