Helyi közélet

2012.04.26. 13:56

Felsőfokon beszélik az angolt

Nyíregyháza - A nyelvvizsgához fontos az általános műveltség, az olvasottság és a tájékozottság is.

Nyíregyháza - A nyelvvizsgához fontos az általános műveltség, az olvasottság és a tájékozottság is.Csekély azon tanulók száma a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, akik nem tesznek középfokú nyelvvizsgát. Néhány kivételtől eltekintve a 12. évfolyam tanulói valamennyien legalább 1, de gyakran 2 középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek.

Nyelvtani ismeret, szókincs

Mivel angolt mindenki tanul az iskolában, ebből a nyelvből van a legtöbb nyelvvizsga. Néhány éve tendencia már az is a Kölcseyben, hogy az emelt szintű csoportokban a középfok után (ez általában 10. évfolyam vége) megcélozzák a tanulók a felsőfokú nyelvvizsgát is. Nem történt ez másképp ebben a tanévben sem.

– A 12. A osztály angol haladó csoportjában 17 felsőfokú komplex „C” típusú nyelvvizsga született. Ezek zömében Origo vizsgák, amelyek magas szintű tudást követelnek. A csoport létszáma 19 fő, tehát csak ketten nem vállalták a felsőfokú nyelvvizsga megszerzését – tájékoztatta szerkesztőségünket Torda Tamásné. – A felsőfokra való felkészülés és felkészítés nagy feladat úgy a diákoknak, mint a tanárnak. A precíz nyelvtani tudás mellett óriási szókinccsel kell rendelkezni, nem mindennapi témakörökben kell jártasságot szerezni és persze fontos az általános műveltség, az olvasottság, a tájékozottság is. A tanár számára is kihívás a felkészítés, hiszen nem egy könyvet kell megtanítani, hanem könyveket kell átolvasni, böngészni kell az interneten, háttéranyagokat kell gyűjteni, illetve óráról órára készülni is kell nem középiskolai tananyagból.

– Szerencsére a 12. A osztályba intelligens, érdeklődő, céltudatos diákok járnak, akik vállalták a kihívást. A felsőfokú nyelvvizsga 40 pontot ér a továbbtanulásnál, elsősorban ez a tény motiválta a tanulókat – tette hozzá a tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában