Helyi közélet

2013.08.11. 14:04

Lovagok őrzik a régi ízeket

Ez nem csak egy „történelmi szerepjáték”: óvják a hagyományokon alapuló népi gasztronómia minden elemét, őseink szellemi örökségét.

Ez nem csak egy „történelmi szerepjáték”: óvják a hagyományokon alapuló népi gasztronómia minden elemét, őseink szellemi örökségét.

A lovagias feladatra vállalkozni komoly küldetés, még akkor is, ha történetesen a XXI. század modern világában járunk, élünk. Sőt, bizonyos értelemben ekkor szembesülhet igazi kihívással az, aki a régmúlt idők értékeit szeretné megóvni mindentől, ami az elpusztításukra esküdött össze. A magyarságra jellemző, évszázadokon át kialakult, őrzött és kedvelt ételeinek receptjeit, elkészítési módjait, valamint a híres magyar vendégszeretetet akarja megőrizni az utókornak a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend, amely ünnepélyes külsőségek közepette alakult meg Nyírbátorban. A város nemzetközi hírű eseményén, a Szárnyas Sárkány Hete idei nyitórendezvényének egyik rendhagyó mozzanata volt az alapítók lovaggá ütési ceremóniája.

Jelképes ruha és címer

- Hivatalos formában már korábban létrejött az az egyesület, amely nemes cél érdekében összefogó emberek közössége. A bejegyzést követően szerettünk volna még egy méltó, ünnepélyes alkalmat teremteni ahhoz, hogy a lovagtársaink esküvel tegyenek hitet a küldetésük célja és a feladat vállalása mellett – indokolja a külsőségeket a lovagrendet nagymesteri rangban vezető Rácz Mihály. S ha már külsőségek: a lovagok öltözete is a hagyományok ápolását jelképezi, hiszen a ruházatot keresztszemes hímzés díszíti, a címeren pedig olyan eszközök szerepelnek, amelyek a generációkon átívelő főzési tudomány kellékei: a szakácskönyv, a hagyományos tűzhely, a bőségtál.

A lovagrend természetesen nagyszerű szakácsokra, pontosabban mesterszakácsokra épít, de olyan tagokat is soraiban tudhat, akik a maguk szakterületén sokat tehetnek a nemes ügy érdekében. Van közöttük néprajzkutató, turisztikai, múzeumi, vendéglátó-ipari szakember, újságíró, a térségben termő zöldségek és gyümölcsök feldolgozója.

Szolgálatra szegődtek

- Valamennyien szolgálatra szegődtek, s ha kell, részt vesznek a vendéglátást és a gasztronómiát érintő hazai és nemzetközi rendezvényeken, szakmai és tudományos összejöveteleken. Minden rendelkezésükre álló eszközzel és lehetséges módon törekednek a lovagrendi küldetésük teljesítésére – emlékeztet Rácz Mihály a vállalásra, és arra, hogy ez nem csak egy „történelmi szerepjáték”. A szakmai kapcsolatrendszer máris kiterjedt – fűzi hozzá a Nagymester -, hiszen a Nyírségi Ízkirályok, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Királyi szakácsok együttműködésével készülhetünk a megjelenésre különböző fesztiválokon, bármely más hivatalos és kötetlenebb eseményen, amely alkalmas a lovagrendi üzenet átadására. Az ízőrzők szeretnének maradandót alkotni itt, az ország legtávolabbi csücskében, amelyet Móricz a történelmi Magyarország utolsó tündéri mezejének nevezett. Ugyanakkor nem feledkeznek el a határokon túli magyarságról sem, ebben a misszióban fontos helyük, szerepük van. A lovagrend nyitott: rendes tagja lehet minden nagykorú magyar, illetőleg külföldi állampolgár, természetes személy, jogi személyiségű, vagy jogi személyiség nélküli szervezet, gazdasági társaság, aki, illetve amely a magyar népi gasztronómiáért tenni akar, tiszteletben tartja a hagyományokon alapuló népi gasztronómia minden elemét, és őseink szellemi örökségét.

Régi ételek, mai módszerek

A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend alapítóinak szándéka szerint a lovagrend (vagyis az egyesület) a magyar népi gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat fogja össze, munkájukat koordinálja és ellátja szakmai érdekképviseletüket. Óvja az egyetemes és a népi magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, támogatja a vendéglátás és a gasztronómia alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszereinek továbbfejlesztését, és elősegíti azok alkalmazását a mindennapok gyakorlatában.


A lovagrend alapítói

Rácz Mihály (Nagymester)Dr. Hanusz Árpád (Tiszteletbeli Elnök)Krivács András (Főkancellár)

Szoboszlai Gyula (Kancellár)

Sarkadi Pál (Kancellár)

Dr. Cservenyák László (Ceremóniamester)

Nyéki Zsolt (Krónikás)

Brém Árpád

Cziránku István

Kígyósi János

Konyári Sándor

Kőrösi Miklósné

Major Tamás

Tatai Pál

Z. Pintye Zsolt


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában