Helyi közélet

2013.10.06. 17:20

„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.”

Fehérgyarmat - Ez volt az utolsó mondata 1849. október 6-án Dessewffy Arisztid magyar főtisztnek, az Aradon kivégzett 13 mártír egyikének.

Fehérgyarmat - Ez volt az utolsó mondata 1849. október 6-án Dessewffy Arisztid magyar főtisztnek, az Aradon kivégzett 13 mártír egyikének.

A hősök áldozatának és az 1848-49-es szabadságharc emlékének tiszteletére adtak elő a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium 11.b osztályos tanulói 2013. október 4-én emlékműsort diáktársaiknak és tanáraiknak.

A műsor részeként a szabadságharc eseményeinek kivetített képeivel illusztrált verses-zenés részleteket adtak elő, melyben végigvezették a megemlékezőket a dicsőséges hadjáratoktól egészen a véres megtorlásig.

A szereplők felidézték a kivégzett 13 főtiszt utolsó mondatait, és mártíromságukat egy-egy szál fehér szegfűvel jelképezték.

Az előadás üzenetet is hordozott a mai korosztály számára, mert az emlékek felidézése megmutatta számukra, hogy a hazáért és a szabadságért vállalt áldozat nem haszontalan, hiszen ez alapozta meg a jövő generációjának biztonságát és függetlenségét.

Köszönjük a fellépő diákoknak és felkészítőjüknek, Görögné Tapiska Éva tanárnőnek, hogy az iskola méltó műsorral emlékezhetett meg a hősökről.

- Márton József, iskolatitkár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában