Helyi közélet

2014.07.09. 12:31

Brazíliában robotol a robot

Nyírbogdány - Hetek óta Brazíliával foglalkozik, erről az országról álmodik három nyírbogdányi diáklány.

Nyírbogdány - Hetek óta Brazíliával foglalkozik, erről az országról álmodik három nyírbogdányi diáklány.

No, nem a foci-világbajnokság látványos góljai, nem a tizenegyes párbajok hozzák lázba őket, hanem az, hogy ez a dél-amerikai ország ad otthont hamarosan az idei Robot Kupa világbajnokságnak, amelyen hazájukat képviselhetik ifjúsági kategóriában.

A fiatalok három éve ismerkedtek meg a robottechnikával a nyírbogdányi általános iskolában Abán Csaba matematika-informatika szakos pedagógus vezetésével egy tehetséggondozó program keretében, s azóta számos hazai és nemzetközi verseny sikeres szereplői. Szinte már felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi dicsőséget szereztek iskolájuknak, lakóhelyüknek, a nemzetközi versenyeken pedig hazájuknak.

A három fiatal vezetőjét arról faggattuk, hogy ennyi verseny után a hátuk mögött kell-e még készülni a brazíliai világbajnokságra, amit Joao Pessoa városban rendeznek meg.

- Lehet, hogy furcsának hangzik, de nagyon sokat kell készülni. Mi most a menekítő robotok kategóriájában indulunk, s mivel minden versenyre teljesen új robotot kell készítenünk LEGO-elemekből, így a világbajnokságon is új konstrukcióval indulunk - magyarázta Abán Csaba, amikor hétfő délután a bogdányi iskolában megzavartuk a foglalkozásukat. - A menekítő kategória azt jelenti, hogy a robotot egy katasztrófahelyzetre kell felkészítenünk. Akadályokat kikerülve el kell jutnia egy baleset helyszínére, s a sérültet egy olyan helyre kell szállítania, ahol már segíthetnek az emberek. A robot tesztelése közben kijönnek olyan hibák, amikre nem számítottunk, ezért újabb programokat kell kitalálnunk. Ma is találtunk hibákat, s újabb programot készítünk, s ez így megy egészen az indulásig. Mivel egy hosszútávú, komoly kutatási program részesei vagyunk – hiszen egyszer majd valóban a robotok végzik a legnehezebb mentési feladatokat –, az építési terveket, a programozásokat le kell majd adnunk a szervezőknek, hogy azokat felhasználhassák a további fejlesztések során.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. július 9-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában