Helyi közélet

2014.11.01. 16:42

Szentélyük a vadászház

Jánd, Vásárosnamény - A minden igényt kielégítő vadászház és a vadásznap a térség fejlődését mutatja. Aki vadászik, itt a helye! – lehetett volna ez is a csütörtöki vadásznap és az azt megelőző jándi vadászházátadás mottója.

Jánd, Vásárosnamény - A minden igényt kielégítő vadászház és a vadásznap a térség fejlődését mutatja. Aki vadászik, itt a helye! – lehetett volna ez is a csütörtöki vadásznap és az azt megelőző jándi vadászházátadás mottója.Nem is tévedtünk sokat, hiszen az ember akármerre nézett, mindenhol terepmintás poncsókban és csizmákban feszítő vad- és erdőbarátokra lelt. A jándi sártenger közepére szinte pillanatok alatt húzták fel a Beregi Tisza Vadásztársaság vadászházát, melynek ünnepélyes megnyitórendezvényén Szabó József, a vadásztársaság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– Mi nem egyszerűen csak vadászok vagyunk. Egy olyan közösséget alkotunk, amely akárcsak egy facsemete, folyamatosan gyarapszik, erősödik az idők során. Társaságunknak jelenleg 25 tagja van, valamennyien a környékbeli vadászterületeken élnek. Ami mellett nem mehetünk el – és erre a mögöttünk álló épület az ékes bizonyíték –, hogy a hazai, ezen belül megyebeli vadászélet egyre nagyobb teret kap. Ezt annak is köszönhetjük, hogy mostanság remek a szaporulat – fogalmazott Szabó József.

– A vadászoknak sok fajtája van: egyesek hivatásszerűen foglalkoznak a vadakkal, de van, aki csak sportnak, egyszerű mozgásformának tekinti – tudtuk meg a vadásztársaság elnökétől, aki hozzátette: 11 vendég kényelmesen elfér a házban, de ha úgy adódik, harmincan is kaphatnak itt szállást éjszakára.

Valódi szentély

– A térség vadlövői innen indulnak majd vadászni, itt fogják megvitatni hivatalos és kevésbé hivatalos ügyeiket is. A vadásztársaság szíve, motorja, temploma a vadászház. A vadászat csak egy része a vadgazdálkodásnak, biztos vagyok benne, hogy ebben a csodás épületben megannyi trófea gazdája osztja majd meg egymással tapasztalatait. Használják egészséggel! Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak! – ezekkel a szavakkal adta át dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a vadgazdák közös épületét. Ezt követően már Vásárosnaményban, a vadásznapon találtuk magunkat, ahol egyenesen fesztiválhangulat uralkodott a Szabadság téren. Térzene vadászkürttel, zászlófelvonulás, vadászkutyák, több mint száz darabos trófeamustra, lovasfogatok és persze hamisítatlan vadételek fogadták a vadászélet szerelmeseit.

Mindezek mellett ami a leginkább elnyerte a közönség tetszését, az az állandó vadászati kiállítás volt, ahol életnagyságban tekinthettek meg elejtett vadakat, trófeákat, vadon élő állatokat. A tárlatról Kiss Zoltán, a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke elmondta: a jövő generációinak fontos ez a gyűjtemény, mivel hűen visszaadja a múlt nagy természeti kincseit.

– A trófeamustra gazdag kincseinkre mutat rá, az ország egyik legjelentősebb gyűjteményéről beszélünk.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában