Helyi közélet

2015.11.27. 15:01

Munkaügyi Bíróság: Kisléta polgármestere méltatlan a tisztségére

Kisléta, Nyíregyháza - A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítélete szerint méltatlanná vált a tisztségére Kisléta polgármestere - tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

Kisléta, Nyíregyháza - A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítélete szerint méltatlanná vált a tisztségére Kisléta polgármestere - tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

Toma Attila bíró közleményében M. I. monogrammal jelölte az önkormányzati tisztségviselő, Madácsi Imre (Fidesz-KDNP) nevét.

A méltatlanság megállapításáért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal fordult a bírósághoz, miután Kisléta polgármesterét korábban a Debreceni Ítélőtábla egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt, Madácsi Imre azonban nem távozott hivatalából.

A polgármester tájékoztatta ugyan a képviselő-testületet a büntetésről, de a helyi képviselők nem hoztak külön döntést a méltatlanságával kapcsolatban.

A szabolcsi kormányhivatal ezután fordult a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz, amely megállapította, hogy a hatályban lévő törvény szerint a polgármester méltatlan tisztsége betöltésére, és a rendelkezés értelmében a tisztsége megszűnik.

Toma Attila a közleményben kiemelte: ha a határozat ellen a jogorvoslati határidő lejártáig nem érkezik fellebbezés, akkor Kisléta polgármesterének tisztsége a bírósági döntés napjával, november 26-ával szűnik meg.

A bíróság közleménye

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős 2015. november 26. napján kelt határozatával megállapította, hogy M.I. a polgármesteri tisztségre méltatlan.

E tisztsége, ha a határozat ellen a rendelkezésre álló határidő alatt jogorvoslati kérelemmel nem élnek - meghozatalának napján, jogorvoslati kérelem előterjesztése esetén a jogerős bírósági döntés napján szűnik meg.

A határozat indokolása szerint a polgármestert a Debreceni Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság 2016. január 26. napján jogerőre emelkedett határozatával 2 évi próbaidőre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre ítélte, két rendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt.

A polgármester tájékoztatta az önkormányzat képviselő testületét a büntetésről, azonban a képviselő testület a polgármester méltatlanságával összefüggésben külön döntést nem hozott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal ezért a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult a méltatlanság megállapítása érdekében.

A bíróság a 2011.évi CLXXXIX. Törvény 38.§ (1) bekezdés b) pontja alapján megállapította, hogy a polgármester a polgármesteri tisztségre méltatlan, melynek folytán a fenti törvény 69.§ (1) bekezdés d) pontja értelmében a polgármesteri tisztség megszűnik.

Amennyiben a határozat ellen fellebbezést egyik fél sem nyújt be, a polgármesteri tisztség 2015. november 26. napjával szűnik meg.

- Dr. Toma Attila, sajtószóvivő -


Kisléta - A törvény szerint a polgármesternek január 26-án megszűnt a tisztsége – azóta is bejárt dolgozni. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában