Helyi közélet

2016.01.21. 10:39

A Hrabal-galaxis pillanatképei

Nyíregyháza - A cseh írónak állít emléket a kiállítás és Ivo Krobot rendező.

Nyíregyháza - A cseh írónak állít emléket a kiállítás és Ivo Krobot rendező.

A Túl zajos magány című előadáshoz kapcsolódva különleges kiállítás érkezik a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház emeleti galériájába. A Hrabal-galaxis pillanatképei című gyűjtemény már több európai nagyvárosban járt. A tárlatot Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete, valamint Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója nyitja meg január 23-án, szombaton 18.30-kor.

Bohumil Hrabal cseh írónak állít emléket a kiállítás, aki az Ivo Krobot által színpadra álmodott Túl zajos magány című mű szerzője, a cseh rendező egykori kedves barátja. Az aszódi Fekete Ökör Baráti Kör szövegekkel, versekkel, akvarellekkel, szobrokkal, kisplasztikákkal, fotókkal és egy Hrabal-relikviagyűjteménnyel is készül.

Hősök a sörgyárból

Hrabal 1914. március 28-án született a morvaországi Brno-­Židenicén. Nem volt jó tanuló, az iskolánál sokkal jobban érdekelte a sörgyár világa – ahol nevelőapja könyvelőként dolgozott – és a munkások történetei. A nymburki (más források szerint polnai) sörgyárban eltöltött gyermekkor élményei és a kisvárosi hangulat Hrabal számos későbbi művében alapvető motívumként jelennek meg.

Beiratkozott a prágai Károly Egyetem jogi karára, de a háború és a német megszállás miatt tanulmányait csak 1946-ban fejezte be. Rövid ideig vasúti forgalmistaként dolgozott, ebből az élményből született a Szigorúan ellenőrzött vonatok (1965), amelyből Jiří Menzel rendezett Oscar-díjas filmet. Volt biztosítási ügynök, kereskedelmi utazó, és az 1950-es években a kladnói vasműben dolgozott fizikai munkásként.

Kifejező, rendkívül vizuális stílusban írt, gyakran nagyon hosszú mondatokban. Kedvenc karakterei sokszor fogalmaznak meg alapvető igazságokat a cseh kispolgár együgyű bölcsességével. Hősei egyszerre nevetségesek és testesítik meg a legnagyobb nehézségeket is átvészelő életvidámságot, valamint a legrosszabb körülmények között is boldogságra törekvést. Írásait főleg a naplószerű fogalmazás jellemzi, emlékeit valósággal kiömleszti az olvasókra, ezáltal rendkívül szuggesztív is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában