Helyi közélet

2016.03.22. 15:14

Uborkaország készülődik - Biztató jövőképet vázoltak fel Csengerben

Csenger - Megyénk igazi uborka-nagyhatalom, hiszen a szatmári, beregi térség adja az ország termelésének döntő többségét.

Csenger - Megyénk igazi uborka-nagyhatalom, hiszen a szatmári, beregi térség adja az ország termelésének döntő többségét. Az új fajták megjelenése, az időjárás megváltozása, a monokultúrás termesztés, valamint a piac minőségi igényeinek folyamatos növekedése alkalmazkodásra kényszeríti a termesztőket. Nem véletlen tehát, hogy mint minden évben, az idei szezon előtt is megtartották Csengerben a konzervuborka-termesztési konferenciát.

Dr. Pénzes Béla, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára évtizedes tapasztalatait és javaslatait mondta el az uborka fontosabb kórokozóiról és kártevőiről. Kiemelten szólt az elmúlt időszakban helyenként komoly növénypusztulást előidéző fésűslábú viráglégy nyüvének veszélyeiről és a védekezés lehetőségeiről. A kórokozók és kártevők esetében a megelőzés és a jól megválasztott növényvédő szer fontosságára hívta fel a figyelmet.

Malatinszki György, a vendéglátó Malagrow Kft. tulajdonosa felhívta figyelmet, hogy arra a világelső olasz vállalatra alapozva (annak bio­stimulátoraival), amelyet 15 éve képviselnek évről évre új termékek bevezetésével komplex, minden részletre kiterjedő technológiát nyújtanak a termelők számára.

Biztonságosabb termesztés

Deme János, a cég megyei szaktanácsadója 12 éves tapasztalatairól és a társaság olyan újításairól beszélt a termesztőknek, amelyekkel gazdaságosabbá és biztonságosabbá tehető a termesztés. Az, hogy hosszú ideig ugyanazon a helyen termeszt valaki, esetenként talajuntságot idézhet elő. Ennek hatására csökken a termésmennyiség, viszont a kórokozók és a kártevők felszaporodása miatt növekednek a növényvédelmi költségek. Már hat éve több százezer folyóméteren nagy sikerrel használják azt a komplex alaptrágyát, amellyel a talajjavítás, a talajtisztítás és az esetlegesen károsan felgyülemlett foszforszint megszüntetése egy „kalap alatt” elvégezhető.

A szaktanácsadó felhívta a figyelmet a karbamid-táp­oldatozás veszélyeire is. A szedésidő és a hozamok növelésére szolgál az az algakészítmény, melynek többéves kiemelkedő eredményeiről is számot adott Deme János, aki szólt arról is, hogy a legújabb fejlesztésű biostimulátoruk csökkenti a tápanyagok kimosódását, javítja a tápanyagok felvételét, szállítását és erősíti a növény gyökérrendszerét: a tavalyi eredményeik arról tanúskodnak, hogy ez a bio­stimulátor a konzervuborka, a paprika és a szamóca esetében mintegy 20 százalékkal növelte a tápanyag hasznosulását és 15 százalékkal a hozamokat. A szaktanácsadó hozzátette: ezt önmagában, vagy egy már ismert készítménnyel (Viva) együtt használva növelhetjük a termesztés színvonalát.

A jó gyökér a biztos alap

A konferencia végén több hazai és szlovák termelő is beszámolt a szakmai közönségnek a korábban általuk is kipróbált komplex, úgynevezett „talján” technológiáról szerzett kedvező tapasztalatokról. Kiemelték, hogy mindennek az alapja a jó gyökérrendszer és a növény megfelelő kondíciója, ennek érdekében (a megfelelő készítmények segítségével) a növényeket érő stresszhatásokat csökkenteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában