Helyi közélet

2016.10.17. 13:42

Kenyereket tettek a tenyerekbe

Nyíregyháza - A kenyér világnapjához igazodva osztottak péktermékeket a Kossuth téren.

Nyíregyháza - A kenyér világnapjához igazodva osztottak péktermékeket a Kossuth téren.

Bár megnyíltak az égi csatornák, a péksüteményeket nem zárták el: ápolták a hagyományokat a Kossuth téren. A város szívében a kenyér világnapjához ragaszkodva ezúttal is szívügyének érezte hat megyei pékség és a Magyar Vöröskereszt, hogy a részorulóknak kedveskedjenek.

– A Nyírség-Hasso Kft., a gávavencsellői sütőüzem, a nagykállói Makár Pékség, a nyírbogdányi Bogdány Pékség, a nyírmadai sütőüzem és a Vela Pékség fogott össze ezúttal a felhívásunkra. Összesen 3 mázsa kenyeret és 3 ezer aprósüteményt kínáltunk fel ingyen a számunkra oly fontos napon – említette Lakatos Tibor, a Magyar pékszövetség alelnöke, regionális elnöke.

A folyamatosan szemerkélő esőben folyamatosan kígyóztak a sorbanállók.

– Volt, aki jókedvűen vette el a kenyeret, volt, aki lesütött szemmel. Fél tizenkettőkor kezdtük az osztást, és megállás nélkül sürögtünk-forogtunk mindaddig, amíg a készlet kitartott. Hálásak voltak mindannyian, akiknek szebbé tettük a hétfőjét – köszönhetően a gáláns pékségeknek – jegyezte meg Rocska Mariann, a Magyar Vöröskereszt aktivistája.

Tizenöt éve

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16-a legyen a kenyér világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában