Helyi közélet

2016.10.25. 17:10

Négy hónap, hat ország – egy utazás története képekben

Budapest, Nyíregyháza - Nem mindennapi élményt kínál a nyíregyházi Balogh Boglárka képeiből készült fotókiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárában láthatnak az érdeklődők.

Budapest, Nyíregyháza - Nem mindennapi élményt kínál a nyíregyházi Balogh Boglárka képeiből készült fotókiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárában láthatnak az érdeklődők.

Balogh Boglárka az idén négy hónapot töltött Afrika hat országában. A Kelet-Magyarország olvasóinak is beszámolt fantasztikus élményeiről: például a rituális tanzániai albínógyilkosságokról vagy a kipusztítás küszöbére került hegyi gorillák életéről. Fényképeit most újra láthatjuk azon a kiállításon, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum és a National Geographic Magyarország közösen rendez „Mintákban a világ: Afrika jelene – egy különleges utazás története” címmel október 19-e és november 13-a között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

Afrikai képeiből Balogh Boglárka azzal a céllal válogatott, hogy így mutassa be, miként segíti a természetközeli népek tanulmányozása a régészetet, a néprajzot és az antropológiát. A felvételek egyszerre engednek bepillantást a törzsek életébe és az őskori ember mindennapjaiba is.

Boglárka szerint az anyag­gyűjtés nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy utazása során egy teljesen másfajta emberi természetet és életformát ismerhessen meg – ezek a sokszor tévesen primitívnek titulált társadalmak sokkal szabadabbak, mint mi, nyugati emberek. A bőség és az évszázados technológiai fejlődés ellenére a majdnem teljesen anyagi javak nélkül élő vadászó-gyűjtögető népeknek sok szempontból ugyanolyan kielégítő és színes az életük, mint az iparosodott társadalmakban élőknek. Sőt! Felhalmozás nélküli életmódjuk és kollektív döntéshozataluk révén nekik sikerült több tízezer éven át úgy életben maradniuk és gyarapodniuk, hogy közben tökéletes harmóniában éljenek környezetükkel, vigyázva a ­természetre és az erőforrásokra, amelyekre gazdaságuk épül.

KM


Mozambik - Búcsú Afrikától, ahol a szegénység ellenére gyakori a nevetés.

 

 

 


Nyíregyháza - A nyíregyházi Balogh Boglárka hét éve járja a nagyvilágot.

 

 

 


Nyíregyháza - A világhírű magazin honlapján olvasható a nyíregyházi lány blogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában