Helyi közélet

2016.10.08. 11:15

Varázslatos világba vitte el a Kelet-Magyarország a Bárczi-iskola diákjait

Nyíregyháza - Az Eötvös Cirkusz csütörtöki előadása felejthetetlen élmény volt a gyermekeknek.

Nyíregyháza - Az Eötvös Cirkusz csütörtöki előadása felejthetetlen élmény volt a gyermekeknek.

Csütörtök délután van, a hideg szemerkélő esőben egyre többen álldogálnak az Eötvös Cirkusz bejárata előtt, arra várnak, hogy beléphessenek a „csodák világába”. Kicsit távolabb gyermekcsoport zsivaja, nevetése hallatszik.

Nagy az izgalom

– A tigris, az oroszlán – kiabálják egymás szavába vágva a bárczis diákok, amikor arról kérdezzük őket, melyik a kedvenc álltuk. Anita csendesen megjegyzi, neki a panda. Meg sem lepődünk, hiszen a kabátján is a fekete-fehér maci mosolyog. Ugyan a manézsban nem fog pandát látni, mégis izgatottan várja az előadást. Ahogy a társai is, hiszen János kivételével még soha nem jártak cirkuszban, tévében láttak bűvészeket, artistákat, állatszelídítőket. A 12 éves Valinak be sem áll a szája, gyorsan el is meséli, hogy előző nap tudták meg: cirkuszba jöhetnek. Azóta tart az izgalom.

– Csak ne lenne ilyen hideg – jegyzi meg, és vágyakozó pillantást vet a bejárat felé, felcsillan a szeme, amikor feltárul a hatalmas sátor ajtaja, azonnal indulnak.

– Nekem a ló kedvenc állatom, s biztos, hogy itt is fogok látni lovakat – lép elém Alexandra. A csöpp lány mosolyogva néz rám, ő már nyolcadikos. Nagyon szereti a számítástechnikát, a Ridens-iskolában akar továbbtanulni, s bízik benne, fel is veszik, ám arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenni felnőttként, még nincs határozott válasza.

A beszélgetés alatt kiderül, ha lehetne, sokan dolgoznának a cirkuszban. Van, aki artistaként, van, aki állatidomárként látná magát szívesen, de érdekes módon sem a bohóc életpálya, sem a cirkuszigazgatói feladatok nem hozzák lázba a bárczis diákokat, akiket szeretettel invitált lapunk a varázslatok birodalmába.

Köszönet minden támogatásért

– Meglepetés volt nekik is, hogy cirkuszba jöhetnek – árulja el Baglé Lászlóné. A nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedagógusától megtudtuk: a jó magaviseletű, szorgalmas, jó tanulmányi eredményt elérő 10–16 év közötti tanulóik közül jöttek el 28-an – főként kollégisták –, az Eötvös Cirkusz előadását megnézni.

– Holnap a társaiknak is elmesélik, mi mindent láttak – említi a feladatokról Ilike néni, s tudja, igazi, felejthetetlen élményben lesz részük a fogyatékkal élő gyerekeknek, akik tanulásban vagy értelmileg akadályozottak, tele vannak szeretettel, kíváncsisággal. Megtudjuk, szerencsére sokan támogatják az intézményüket, hálásan fogadnak minden olyan felajánlást, ami a diákjaik életét szebbé, teljesebbé teszi, képességeiket fejlesztheti. Ezek közé tartozik, hogy a Kelet-Magyarország szerkesztőségétől 15 páros, ingyen belépőt kaptak.

– Köszönjük szépen, hogy itt lehetünk! – harsogják a gyerekek miközben belépnek a kapun. Pár perccel később pedig elkezdődik a varázslat, egy felejthetetlen este a Bujtosi Városligetben felállított sátorban.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában